Cu câteva luni înainte de moartea sa, Navalnîi îi spusese avocatului său că el credea că a fost otrăvit în închisoare

Liderul opoziţiei ruse, fervent critic al lui Vladimir Putin, politicianul Alexei Navalnîi la unul dintre procesele ce i-au fost intentate de autorităţi în încercarea de a fi redus la tăcere (Youtube - captură ecran)
D.B.
11.03.2024

Alexei Navalnîi, regretatul lider al opoziţiei ruse, a declarat, cu câteva luni înainte de a muri subit în închisoare, că el credea că a fost otrăvit, afirmă fostul său avocat, potrivit Business Insider.

Olga Mihailova, care a lucrat ca avocată a lui Navalnîi timp de 16 ani, a declarat pentru postul rusesc Meduza că atunci când l-a vizitat în aprilie 2023, acesta a spus: "Ascultaţi, nu vreau să par paranoic, dar cred că încearcă să mă otrăvească".

Ea a spus că, imediat după ce i-a spus, a postat acuzaţia pe X şi a depus mai multe plângeri oficiale.

Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a murit pe 16 februarie într-o colonie penală din Rusia, unde era deţinut din 2021 pentru acuzaţii considerate pe scară largă ca fiind motivate politic.

Mihailova a declarat că ea şi restul echipei juridice a lui Navalnîi erau îngrijoraţi de starea lui de sănătate în detenţie.

Aceasta a spus că prima dată când l-a văzut faţă în faţă după încarcerare a fost la audierile de la tribunal din 2023 şi că a fost "îngrozită" de înfăţişarea lui.

"Era foarte slab, de culoare gri", a declarat aceasta.

Mihailova a susţinut că, în timp ce se afla în colonie, Navalnîi nu a fost hrănit corespunzător, nu i s-a permis să doarmă şi fusese pus într-o celulă de pedeapsă.

Starea de sănătate a lui Navalnîi s-a deteriorat în timp ce se afla în închisoare şi, la un moment dat, a intrat în greva foamei plângându-se că nu i se acorda tratament medical.

Când Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a anunţat moartea lui Navalnîi, a declarat că acesta s-a simţit rău după ce s-a plimbat şi aproape imediat şi-a pierdut cunoştinţa. Şeful spionajului rus a susţinut ulterior că acesta a murit din cauze naturale.

Liderii occidentali, inclusiv preşedintele Joe Biden, l-au acuzat pe Putin că se află în spatele morţii lui Navalnîi. Kremlinul a negat acuzaţiile.

Navalnîi a militat ani de zile împotriva lui Putin şi a cercului său intim, lansând videoclipuri virale care expuneau presupusa lor corupţie şi organizând mitinguri anti-Kremlin.

El a scăpat la limită de la moarte după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic Noviciok în 2020, şi ulterior l-a acuzat pe Putin că ar fi ordonat să fie asasinat.

Navalnîi s-a întors în Rusia în anul următor şi a fost imediat arestat.

Când a fost întrebată de ce Navalnîi a continuat să vorbească după ce a fost copleşit cu mai multe dosare penale, Mihailova a spus: "El era construit aşa. Vedea obiectivul şi se îndrepta spre el. Nu i-a păsat ce s-a întâmplat - a mers pe drumul său şi nimic nu l-a putut opri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor