NATO se pregăteşte pentru transportul în masă al soldaţilor răniţi în scenariul unui război cu Rusia

Şeful logisticii NATO, generalul-locotenent Alexander Sollfrank (Youtube - screenshot)
Redacţia
30.09.2024

NATO intenţionează să coordoneze transportul unui număr mare de soldaţi răniţi departe de liniile frontului în cazul unui război cu Rusia, potenţial prin trenuri spital, deoarece evacuările aeriene ar putea să nu fie fezabile, potrivit unui general de rang înalt, citat de Reuters.

Viitorul scenariu pentru evacuările medicale va fi diferit de experienţa aliaţilor în Afganistan şi Irak, a declarat general-locotenent Alexander Sollfrank, şeful comandamentului logistic al NATO, într-un interviu pentru Reuters.

Într-un conflict cu Rusia, armatele occidentale s-ar confrunta probabil cu o zonă de război mult mai mare, cu un număr mai mare de trupe rănite şi cu o lipsă cel puţin temporară a superiorităţii aeriene în apropierea liniilor frontului, a declarat generalul german.

„Provocarea va fi asigurarea rapidă a unei îngrijiri de înaltă calitate pentru, în cel mai rău caz, un număr mare de răniţi”, a spus el, fără a preciza la câte trupe rănite s-ar aştepta NATO.

Planificarea evacuărilor medicale face parte dintr-un efort mult mai amplu al NATO, determinat de invazia rusă în Ucraina din 2022, de a-şi revizui şi de a-şi spori capacitatea de descurajare şi apărare împotriva oricărui atac al Rusiei.

Armata germană a declarat că se aşteaptă ca Rusia să fie capabilă să atace o ţară NATO încă din 2029, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin consideră Occidentul drept agresor pentru înarmarea Ucrainei. Războiul din Ucraina a provocat cea mai dură confruntare dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.

Sollfrank conduce Comandamentul comun de sprijin şi abilitare (JSEC) al NATO, însărcinat cu coordonarea deplasării rapide a trupelor şi tancurilor în Europa, precum şi cu pregătirile logistice, cum ar fi depozitarea muniţiilor pe flancul estic al NATO.

Recent, JSEC - care are sediul în oraşul Ulm din sudul Germaniei - a organizat un exerciţiu de coordonare a fluxurilor de pacienţi.

În cazul unui conflict cu Rusia, trupele rănite nu vor trebui doar să fie transportate pe o distanţă mai mare decât în alte războaie din ultimii ani, a declarat Sollfrank.

Apărarea aeriană şi avioanele ruseşti ar ameninţa zborurile de evacuare medicală într-un mod în care insurgenţii din Afganistan sau Irak nu ar putea, creând probabil o nevoie de trenuri spital care pot transporta mai multe victime în acelaşi timp decât avioanele.

„Superioritatea aeriană va trebui să fie obţinută în primul rând. Va fi nevoie de timp pentru a reuşi pe întreaga lungime şi adâncime a liniei frontului. Din motive de planificare, trebuie luate în considerare toate opţiunile pentru a duce un număr mare de răniţi la instalaţiile medicale, ceea ce include trenurile, dar potenţial şi autobuzele”, a declarat Sollfrank.

Reglementările medicale diferite între ţări sunt un alt obstacol de depăşit, a spus Sollfrank. Un „Schengen medical militar”, asemănător zonei Schengen politice care permite libera circulaţie în cea mai mare parte a Uniunii Europene, ar putea fi o soluţie.

Acesta ar putea presupune o zonă de liberă trecere pentru medicamentele sensibile, cum ar fi narcoticele sau analgezicele puternice, care ar fi necesare pentru tratarea trupelor rănite, dar al căror transport transfrontalier este reglementat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor