Rusul bătut de fiul lui Kadîrov pentru arderea Coranului, acuzat de trădare

Nikita Zhuravel, bătut de fiul lui Ramzan Kadîrov pentru că ar fi ars un Coran, este acuzat acum şi de "înaltă trădare" (Screenshot - X)
Redacţia
04.10.2024

Un tânăr rus aflat în spatele gratiilor în Cecenia pentru că ar fi ars un Coran se confruntă cu noi acuzaţii de „înaltă trădare” care l-ar putea condamna la închisoare pe viaţă, a declarat joi Parchetul General rus, potrivit The Moscow Times.

Nikita Zhuravel, în vârstă de 20 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de trei ani şi jumătate în închisoarea cecenă pentru „ofensarea credincioşilor religioşi” şi „huliganism”, după ce a fost acuzat că a ars un Coran în faţa unei moschei din oraşul său natal Volgograd.

Biroul procurorului regional din Volgograd a aprobat acum acuzaţiile de „înaltă trădare” împotriva lui Zhuravel.

Citiți și Kremlinul preferă să închidă ochii. Şoigu îl ridică în slăvi pe Kadîrov deşi fiul cecenului a bătut un deţinut rus

Anchetatorii susţin că Zhuravel „a oferit proactiv cooperare” unui reprezentant al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în martie 2023. El i-ar fi trimis acestui reprezentant înregistrări video ale unui tren care transporta echipament militar şi avioane militare, precum şi date privind deplasarea unui vehicul al serviciului militar rus.

Conform noilor acuzaţii, Zhuravel ar putea primi o pedeapsă maximă: închisoare pe viaţă.

În august 2023, Zhuravel a fost agresat în arest preventiv de Adam Kadîrov, fiul pe atunci în vârstă de 15 ani al liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Citiți și Kadîrov, mândru de odrasla lui, publică o înregistrare video în care fiul său de 15 ani bate un prizonier

Adam Kadîrov a scăpat de pedeapsă pentru incident şi a fost chiar lăudat de tatăl său şi de alţi oficiali ceceni. Un deputat l-a numit pe Zhuravel „subuman” şi a susţinut că Kadîrov ar fi „acţionat uman” lăsându-l în viaţă.

Adam Kadîrov a primit numeroase distincţii de la incident, inclusiv cea mai înaltă distincţie din Cecenia, Ordinul Akhmat Kadîrov.

Grupul pentru drepturile omului Memorial l-a numit pe Zhuravel deţiunt politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor