Creşte riscul unui "război rece economic”: UE aplică un tarif major pentru maşinile electrice produse în China

Staţii de reîncărcare pentru maşini electrice în România (Youtube Screenshot)
Redacţia
05.10.2024

Bloomberg relatează că statele membre ale UE au votat să impună taxe de până la 45% pentru vehiculele electrice fabricate în China, ignorând avertismentele unor membri că această măsură periculoasă riscă să declanşeze un "război rece economic" cu Beijingul, relatează Zero Hedge.

Comisia Europeană, ramura executivă a blocului comunitar, şi-a încheiat recent investigaţia antisubvenţii privind importurile chineze de vehicule electrice cu baterie. Concluziile au susţinut demersul Comisiei de a implementa taxele, care ar urma să dureze cinci ani.

Surse familiare cu votul au declarat pentru Bloomberg că zece state membre au votat în favoarea taxelor, în timp ce Germania şi alte patru au votat împotrivă - iar 12, inclusiv Spania, s-au abţinut.

Noua rată a taxei va ajunge până la 35% pentru producătorii străini de vehicule electrice care exportă din China. Există deja o taxă de 10%, ceea ce înseamnă că rata pentru unele vehicule electrice străine importate în bloc ar putea ajunge până la 45%.

Comisia a emis această declaraţie:

Astăzi, propunerea Comisiei Europene de a impune taxe compensatorii definitive asupra importurilor de vehicule electrice cu acumulatori (BEV) din China a obţinut sprijinul necesar din partea statelor membre ale UE pentru adoptarea tarifelor. Aceasta reprezintă încă un pas către încheierea investigaţiei antisubvenţii a Comisiei.

În paralel, UE şi China continuă să depună eforturi susţinute pentru a explora o soluţie alternativă care ar trebui să fie pe deplin compatibilă cu OMC, adecvată în abordarea subvenţionării prejudiciabile stabilite de investigaţia Comisiei, monitorizabilă şi aplicabilă.

Un regulament de punere în aplicare al Comisiei care să includă concluziile definitive ale investigaţiei trebuie să fie publicat în Jurnalul Oficial până la 30 octombrie 2024, cel târziu.

Taxele fac parte dintr-o anchetă antisubvenţii lansată la începutul acestui an de către Comisie. Au fost investigate aproximativ 100 de companii. Marea descoperire a inclus subvenţii care denaturează piaţa în întregul lanţ de aprovizionare cu vehicule electrice din China.

Între timp, blocul a promovat în mod activ politici de extremă stânga privind schimbările climatice pentru a-şi reduce creşterea economică. Întregul bloc este un dezastru, cu ameninţări de recesiune emanând din Germania, pe măsură ce industria sa producătoare de automobile stagnează.

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi a avertizat luna trecută că "concurenţa sponsorizată de stat a Chinei" ameninţă statele membre. Anul trecut, UE a tranzacţionat 739 de miliarde de euro cu China.

Anterior, premierul ungar Viktor Orban a declarat că tarifele UE impuse Chinei ar putea declanşa un "război rece economic".

Producătorii europeni de automobile, printre care Mercedes-Benz, Stellantis, BMW şi Volkswagen, au cu toţii o prezenţă masivă în China, care ar putea fi pusă în pericol dacă Beijingul ia măsuri de retaliere.

Dar ia staţi puţin: nu au denunţat liderii occidentali de extremă stânga, inclusiv mulţi din SUA, planurile tarifare ale lui Donald Trump împotriva Chinei ca fiind "îngrozitoare"? Ipocrizie la cel mai înalt nivel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor