Putin ar fi abandonat discuţiile de pace după incursiunea ucraineană din Kursk, spun surse apropiate Kremlinului

Vladimir Putin (Alexander Nemenov/AFP via Getty Images)
Redacţia
05.10.2024

Vladimir Putin a abandonat practic ideea unor discuţii de pace cu Kievul în urma incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, care a reprezentat o lovitură "umilitoare" pentru liderul rus, a anunţat agenţia de presă independentă Poyasnitelnaya Zapiska, citând surse apropiate Kremlinului.

"Kremlinul a ajuns la concluzia corespunzătoare că va distruge statalitatea ucraineană. Situaţia pare că va ajunge la un război fără reguli şi ambele părţi se gândesc cum să facă lucrurile mai dificile pentru cealaltă", a declarat una dintre sursele citate.

Sursa a adăugat că Putin nu ar schimba teritoriul deţinut de Ucraina în regiunea Kursk cu terenuri ocupate de Rusia în estul Ucrainei, potrivit The Moscow Times.

De asemenea, sursele publicaţiei au declarat că, în această vară, au existat speranţe că războiul s-ar putea încheia în termen de şase luni până la un an, datorită unor factori precum atenuarea retoricii Kievului, precum şi schimbul major de prizonieri dintre Rusia şi Occident.

Militarii ruşi şi ucraineni erau, de asemenea, aproape de un acord de dezescaladare care includea o restricţie reciprocă privind lovirea instalaţiilor energetice, cu planuri de a semna acordul pe 22-23 august în Qatar, mai precizează Poyasnitelnaya Zapiska.

"Ar fi fost o situaţie reciproc avantajoasă. Între 15% şi 20% din capacitatea de rafinare a petrolului din Rusia fusese eliminată, iar iarna se apropia de ambele părţi", a declarat pentru Poyasnitelnaya Zapiska o sursă apropiată celor implicaţi în negocieri.

De asemenea, a fost discutată o dezescaladare mai amplă, inclusiv interzicerea utilizării anumitor arme şi a loviturilor la o distanţă mai mare decât o anumită distanţă de linia frontului, a mai spus sursa.

Dar toate acestea au căzut în derizoriu după incursiunea Ucrainei din 6 august în regiunea Kursk, care continuă după aproape două luni.

Potrivit surselor Poyasnitelnaya Zapiska, Putin crede acum că Kievul a folosit pregătirile pentru reuniunea din Qatar ca o acoperire pentru operaţiunea sa din Kursk.

Cei din elita rusă care susţin negocierile de pace sunt acum o minoritate, a declarat un oficial aprobat de Occident.

Dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachete occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, aşa cum a cerut Kievul, perspectiva negocierilor de pace ar fi "complet" eliminată pentru viitorul apropiat, a declarat un alt oficial care se întâlneşte în mod regulat cu Putin.

"Totul a mers prea departe. Nu cred că va exista niciun fel de proces de pace. Nimic nu se va opri până când Ucraina nu se va prăbuşi", a declarat şeful unei mari întreprinderi de stat care este în contact regulat cu Putin.

Una dintre sursele Poyasnitelnaya Zapiska, care se întâlneşte în mod regulat cu liderul rus, a afirmat că acesta ar risca să folosească arme nucleare numai dacă Rusia ar intra într-un război total cu Occidentul şi că nevoia sa de a menţine relaţii bune cu aliaţii BRICS ai Moscovei îl împiedică să escaladeze.

Dar sursa a mai precizat că Putin "se va uita din ce în ce mai atent la butonul nuclear" dacă ameninţările sale nu sunt luate în serios.

Între timp, potrivit surselor citate, Kremlinul este pregătit să continue lupta pentru o lungă perioadă de timp.

"Forţele Ucrainei sunt epuizate", a declarat una dintre surse. "Kremlinul poate continua războiul ca în acest moment timp de decenii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor