Kadîrov, mândru de odrasla lui, publică o înregistrare video în care fiul său de 15 ani bate un prizonier

Ramzan Kadîrov, şeful Republicii Cecene (dr) şi fiul său în vârstă de 15 ani (în 2023), Adam Kadîrov (Youtube - screenshot)
D.B.
27.09.2023

Ramzan Kadîrov, şeful Republicii Cecene din Federaţia Rusă, şi-a lăudat luni fiul adolescent pentru că a bătut un prizonier acuzat că a ars Coranul, textul sfânt al islamului, potrivit Business Insider.

Kadîrov a publicat pe Telegram un videoclip cu incidentul, scriind că este "mândru" de acţiunile fiului său.

"L-a bătut şi a făcut ceea ce trebuia. Fără exagerare, da, sunt mândru de acţiunea lui Adam", a scris Kadîrov, potrivit unei traduceri realizate de Reuters.

În videoclip, un tânăr îmbrăcat în kaki este văzut lovind cu piciorul şi pălmuind un bărbat îmbrăcat în negru. Bărbatul în negru îşi acoperă faţa şi se retrage în timp ce adolescentul îl trage de pe un scaun şi îl loveşte în cap.

În comentariul său, Kadîrov a declarat că atacatorul era fiul său în vârstă de 15 ani, Adam Kadîrov, şi că adolescentul a atins "idealurile adulte de onoare, demnitate şi apărare a religiei sale".

Prizonierul, Nikita Juravel, în vârstă de 19 ani, a fost arestat în luna mai după ce a fost acuzat că a dat foc unei copii a Coranului în faţa unei moschei din oraşul Volgograd, potrivit The Moscow Times.

Juravel a fost apoi trimis în Cecenia pentru a fi urmărit penal, potrivit Comisiei Statelor Unite pentru libertatea religioasă internaţională.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a declarat că Juravel a mărturisit că a fost plătit de Ucraina pentru a arde textul sfânt, dar nu este clar dacă mărturisirea lui a fost autentică.

După ce a fost reţinut, el a depus o plângere la comisarul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, în august, spunând că a fost bătut de fiul lui Kadîrov, potrivit publicaţiei ruse independente Meduza.

Moskalkova a declarat că va fi efectuată o anchetă cu privire la acest incident.

Între timp, oficialii din Cecenia l-au lăudat pe fiul lui Kadîrov pentru că l-a bătut pe Juravel.

Magomed Daudov, preşedintele parlamentului cecen, a scris pe Telegram că adolescentul a "acţionat ca un adevărat musulman, un patriot al ţării sale şi un adevărat cecen".

Membrul parlamentului cecen Adam Delimhanov a postat o fotografie în care pozează alături de tânărul Kadîrov şi şi-a exprimat sprijinul pentru acţiunile acestuia.

Calificându-l pe Juravel drept "non-uman", Delimhanov l-a lăudat pe fiul lui Kadîrov ca fiind "distins cu un simţ al dreptăţii încă din copilărie".

Context

Cecenia, care are aproximativ 1,5 milioane de locuitori, este o regiune predominant musulmană din Rusia. Profanarea sau arderea Coranului este văzută ca fiind profund ofensatoare.

Kadîrov, care a condus Cecenia timp de 16 ani şi a încercat să creeze o imagine de om puternic pentru el şi cei trei fii ai săi, a scris luni că deteriorarea textului sfânt islamic este o ofensă pentru întreaga Rusie.

Cei care nu respectă textul sunt o "tumoare bolnavă pe corp care trebuie cauterizată", a scris el.

Postarea lui de pe Telegram a părut să fie populară printre adepţii săi. Începând de marţi, aceasta a primit 16.400 de emoticoane cu degetul mare în sus şi peste 7.000 de alte reacţii pozitive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor