Kremlinul preferă să închidă ochii. Şoigu îl ridică în slăvi pe Kadîrov deşi fiul cecenului a bătut un deţinut rus

Ramzan Kadîrov, şeful Republicii Cecene (dr) şi fiul său în vârstă de 15 ani (în 2023), Adam Kadîrov (Youtube - screenshot)
D.B.
04.10.2023

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de şeful cecen, Ramzan Kadîrov, pentru că a supervizat crearea de unităţi militare în Cecenia, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Şoigu a afirmat că aceste unităţi cecene "s-au dovedit demne" în războiul din Ucraina şi a dezvăluit că peste 14.500 de militari ruşi au fost instruiţi la Universitatea Forţelor Speciale Ruse din Gudermes, Cecenia, înainte de a fi desfăşuraţi în Ucraina.

Kadîrov a afirmat pe 2 octombrie că peste 30.000 de ceceni, inclusiv peste 14.000 de voluntari, au fost trimişi în Ucraina. ISW notează că această recunoaştere publică din partea lui Şoigu semnalează sprijinul Ministerului rus al Apărării pentru aceste unităţi, care survine pe fondul creşterii tensiunilor interetnice şi al controverselor recente din Rusia privind declaraţiile referitoare la capacităţile forţelor cecene "Akhmat" în comparaţie cu forţele regulate ruseşti.

De asemenea, Kremlinul şi-a manifestat public sprijinul pentru stilul de guvernare al lui Kadîrov în Cecenia, în urma unor proteste publice semnificative împotriva lui Kadîrov şi a fiului său. La 2 octombrie, Ramzan Kadîrov şi-a exprimat sprijinul pentru numirea fiicei sale în vârstă de 24 de ani, Aishat Kadîrova, în funcţia de vicepremier pentru probleme sociale în Cecenia, o propunere înaintată de prim-ministrul cecen Muslim Khuchiev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns la întrebările privind numirea Kadîrovei spunând că numirile regionale sunt în prerogativa şefului regional, ceea ce implică sprijinul pentru deciziile lui Kadîrov.

Această decizie vine în urma unei controverse legate de laudele lui Kadîrov la adresa fiului său, Adam Kadîrov, care ar fi bătut un deţinut acuzat că a ars un Coran. În pofida apelurilor pentru o investigaţie din partea membrilor Consiliului rus pentru Drepturile Omului, ISW afirmă că se pare că este puţin probabil ca guvernul rus să pedepsească persoanele implicate, inclusiv pe Kadîrov sau pe fiul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor