Oligarhul rus Mihail Guţeriev s-ar fi întâlnit de două ori cu reprezentanţii FBI la Praga în 2022 [Presa cehă]

Oligarhul rus Mihail Guţeriev (Getty Images)
Redacţia
04.10.2024

Jurnaliştii cehi susţin că oligarhul rus Mihail Guţeriev s-a întâlnit de două ori cu reprezentanţii FBI la Praga în 2022. În timpul negocierilor, el a oferit FBI informaţii despre planurile lui Vladimir Putin şi Alexandr Lukaşenko în schimbul ridicării sancţiunilor occidentale împotriva sa, au relatat publicaţiile cehe Denik N şi Respekt, citând surse, transmite Meduza.

Potrivit acestora, Guţeriev s-a întâlnit de două ori cu reprezentanţi ai FBI şi ai Poliţiei cehe la Praga în 2022. Întâlnirile au fost organizate de un ofiţer de poliţie de origine georgiană de la Centrul Naţional Ceh pentru Combaterea Crimei Organizate (NCOZ), la care miliardarul rus ar fi apelat pentru ajutor.

Articolul face referire la un intermediar numit cu iniţialele L.G. Numele complet al ofiţerului de poliţie nu este dezvăluit, deoarece acesta e anchetat de agenţiile cehe de aplicare a legii. El este suspectat că a divulgat informaţii oficiale despre persoane de interes pentru Poliţia cehă. Se crede că acesta ar fi colaborat cu suspecţii, inclusiv transmiţându-le informaţii din bazele de date închise ale poliţiei. Se spune că L.G. s-a specializat în investigarea infracţiunilor legate de crima organizată rusă în cadrul Poliţiei cehe.

În cadrul percheziţiei efectuate la domiciliul poliţistului şi a conturilor sale din străinătate, au fost găsite zeci de milioane de coroane. În special, ancheta verifică versiunea conform căreia suspectul ar fi putut primi o parte din bani de la Guţeriev pentru furnizarea serviciilor unui intermediar.

Publicaţiile susţin că Guţeriev, prin intermediul lui L.G., a propus o înţelegere FBI-ului şi poliţiei cehe: în schimbul ridicării sancţiunilor, miliardarul a promis să furnizeze agenţiilor de informaţii occidentale unele informaţii care, potrivit articolelor, „le-ar permite să înţeleagă mai bine planurile şi intenţiile” lui Putin şi Lukaşenko în timpul războiului din Ucraina.

Conţinutul exact al discuţiilor nu a fost dezvăluit. Cu toate acestea, după cum sugerează Respekt, întrucât Guţeriev se află încă sub sancţiuni occidentale, FBI nu a considerat importante informaţiile pe care acesta le deţinea.

Potrivit surselor jurnaliştilor, întâlnirile au fost supravegheate de Serviciul ceh de securitate şi informaţii (BIS), care nu numai că s-a asigurat că serviciile de informaţii străine, în special cele ruse, nu au aflat despre negocieri, dar a şi verificat dacă propunerea de acord a fost o provocare din partea serviciilor speciale ruse.

Mihail Guţeriev însuşi sau reprezentanţii săi nu au comentat încă aceste informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor