Mai mult timp pentru negocieri. Greva docherilor americani, suspendată până la 15 ianuarie

Macarale stivuiesc containere de marfă în Portul Baltimore din Baltimore, Maryland, SUA, 10 noiembrie 2021 (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images *)
Redacţia
04.10.2024

Sindicatul care reprezintă 45.000 de docheri americani aflaţi în grevă în porturile de pe coasta de est şi de pe coasta Golfului a ajuns joi la un acord de suspendare a grevei de trei zile până la 15 ianuarie, pentru a oferi timp de negociere a unui nou contract, potrivit AP News.

Sindicatul, Internaţional Longshoremen's Association, îşi va relua imediat activitatea. Încetarea temporară a grevei a venit după ce sindicatul şi Alianţa Maritimă a SUA, care reprezintă porturile şi companiile de transport maritim, au ajuns la un acord provizoriu privind salariile, se arată într-o declaraţie comună a sindicatului şi porturilor.

O persoană informată cu privire la acord, care nu a dorit să fie identificată deoarece acordul este provizoriu, a declarat că porturile şi-au mărit oferta salarială de la aproximativ 50% pe şase ani la 62%. Orice creştere salarială ar trebui să fie aprobată de membrii sindicatului în cadrul ratificării unui contract final.

Citiți și În SUA, zeci de mii de lucrători portuari sunt în grevă. Schimburi comerciale de miliarde de euro ar putea fi afectate

Sindicatul a intrat în grevă marţi dimineaţă, după ce contractul său a expirat, în urma unei dispute privind salariile şi automatizarea sarcinilor în 36 de porturi care se întind din Maine până în Texas. Greva a avut loc în plin sezon al cumpărăturilor de sărbători în porturi, care manipulează aproximativ jumătate din încărcătura navelor care intră şi ies din Statele Unite.

Dacă ar dura mai mult de câteva săptămâni, greva va creşte riscul de penurie de bunuri pe rafturile magazinelor. Cu toate acestea, majoritatea comercianţilor cu amănuntul şi-au făcut provizii sau au expediat produse mai devreme, anticipând evenimentul.

„Cu harul lui Dumnezeu şi bunăvoinţa vecinilor, va rezista”, a declarat preşedintele Joe Biden reporterilor joi seara, după încheierea acordului.

Într-o declaraţie ulterioară, Biden a aplaudat ambele părţi „pentru că au acţionat patriotic în vederea redeschiderii porturilor noastre şi a asigurării disponibilităţii de provizii esenţiale pentru recuperarea şi reconstrucţia în urma uraganului Helene”.

Citiți și O grevă portuară de proporţii ar putea începe marţi în SUA. Cei mai expuşi sunt retailerii

Biden a declarat că negocierea colectivă este „esenţială pentru construirea unei economii mai puternice de la mijloc în afară şi de jos în sus”.

Membrii sindicatului nu vor trebui să voteze cu privire la suspendarea temporară a grevei, ceea ce înseamnă că macaralele uriaşe ar trebui să înceapă încărcarea şi descărcarea containerelor de transport maritim joi seara. Până la 15 ianuarie, lucrătorii vor fi acoperiţi de vechiul contract, care a expirat la 30 septembrie.

Sindicatul a cerut o creştere de 77% pe şase ani, precum şi interzicerea completă a automatizării în porturi, pe care membrii sindicatului o consideră o ameninţare la adresa locurilor lor de muncă. Ambele părţi au fost, de asemenea, separate în ceea ce priveşte contribuţiile la pensii şi distribuirea redevenţelor plătite pentru containerele care sunt mutate de lucrători.

Thomas Kohler, care predă dreptul muncii la Boston College, a declarat că acordul de a opri greva înseamnă că cele două părţi sunt aproape de un acord final.

„Sunt sigur că dacă nu mergeau nicăieri nu ar fi suspendat (greva). Au obţinut salariile. Vor elabora termenii privind automatizarea şi sunt sigur că ceea ce înseamnă cu adevărat acest lucru este că oferă părţilor timp să se aşeze la masa şi să obţină exact formularea cu care pot trăi amândouă”, a spus el.

Citiți și Marţi, greve pe aeroporturile din Bruxelles

Analiştii din industrie au declarat că, pentru fiecare zi de grevă portuară, este nevoie de patru până la şase zile pentru recuperare. Aceştia au afirmat însă că o grevă scurtă, de câteva zile, probabil că nu va bloca prea mult lanţul de aprovizionare.

Kohler a declarat că sfârşitul surprinzător al grevei ar putea surprinde căile ferate cu vagoane, locomotive şi echipaje în afara poziţiei. Dar, probabil, căile ferate vor lucra rapid pentru a remedia această situaţie.

Chiar înainte de începerea grevei, Alianţa Maritimă a declarat că ambele părţi au renunţat la ofertele salariale iniţiale, un semn provizoriu de progres.

Înţelegerea împinge greva şi eventualele penurii dincolo de alegerile prezidenţiale din noiembrie, eliminând o potenţială responsabilitate pentru vicepreşedinta Kamala Harris, candidata democrată. Este, de asemenea, un mare avantaj pentru administraţia Biden-Harris, care s-a prezentat ca fiind cea mai favorabilă sindicatelor din istoria Americii. Penuria ar fi putut duce la creşterea preţurilor şi la reaprinderea inflaţiei.

Acordul de joi a fost încheiat după ce oficialii administraţiei s-au întâlnit cu companiile de transport maritim cu capital străin înainte de zorii zilei, pe Zoom, potrivit unei persoane informate cu privire la evenimentele din acea zi, care a cerut să nu fie identificată deoarece discuţiile erau private. Casa Albă a dorit să crească presiunea pentru a ajunge la o înţelegere, subliniind responsabilitatea de a redeschide porturile pentru a ajuta la refacerea după uraganul Helene, a declarat persoana respectivă.

Secretarul interimar al Muncii, Julie Su, le-a spus că ar putea aduce sindicatul la masa negocierilor pentru prelungirea contractului dacă transportatorii ar face o ofertă salarială mai mare. Şeful de cabinet Jeff Zients le-a spus transportatorilor că trebuie să facă o ofertă până la sfârşitul zilei, astfel încât o grevă provocată de om să nu agraveze un dezastru natural, a declarat persoana.

Până la prânz, membrii Alianţei Maritime au fost de acord cu o creştere importantă, ceea ce a dus la încheierea acordului, potrivit persoanei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor