Asistentă medicală din Moscova, încarcerată 8 ani pentru postări împotriva războiului

Olga Menshikh, asistentă medicală din Rusia (Screenshot - Moscow Times)
Redacţia
04.10.2024

Un tribunal din Moscova a condamnat-o joi pe Olga Menşik, o asistentă medicală în vârstă de 59 de ani, la opt ani de închisoare pentru postări pe reţelele sociale care se opun invaziei Rusiei în Ucraina, informează The Moscow Times.

Menşik a fost acuzată de răspândirea de informaţii „false” despre armată prin două postări pe VKontakte care condamnau loviturile ruseşti asupra oraşului Vinniţa, Ucraina, soldate cu 28 de morţi în iulie 2022, şi atrocităţile în masă ale trupelor ruse împotriva civililor în suburbia Bucea din Kiev.

Menşik şi-a negat vinovăţia, Mediazona raportând că avea 15 urmăritori şi că este posibil să-i fi fost spart contul.

Tribunalul districtual Dorogimolovsky din Moscova a găsit-o pe Menşik vinovată de răspândirea de „ştiri false” despre acţiunile armatei ruse în străinătate şi i-a aplicat o pedeapsă de opt ani într-o colonie penitenciară.

Menşik a fost asistentă anestezistă la Centrul Naţional şi Medical Chirurgical Pirogov, unde Mediazona a declarat că a tratat soldaţi ruşi răniţi în Ucraina.

Publicaţia a precizat că Menşik s-a confruntat cu mai multe arestări administrative şi amenzi pentru postări anti-război pe reţelele de socializare şi pentru sprijinul acordat regretatului critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Rusia a reprimat protestele împotriva războiului, presa independentă şi platformele de social media de la lansarea a ceea ce numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina în 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor