Ministrul iranian de Externe ameninţă cu represalii “mai puternice” dacă Israelul atacă Iranul

Soldaţi iranieni (Getty Images)
Redacţia
05.10.2024

Ministrul iranian de Externe a declarat că sprijină eforturile pentru o încetare a focului regională cu Israelul, avertizând în acelaşi timp Tel Aviv-ul că, în cazul în care acesta va efectua un atac asupra Iranului, Teheranul va riposta într-un mod dur.

Declaraţiile de vineri ale lui Abbas Araghchi au fost făcute în timp ce acesta se afla la Beirut pentru întâlniri cu oficiali libanezi. Vizita sa a avut loc la trei zile după ultimul dintr-o serie de atacuri care se intensifică rapid şi care ameninţă să apropie regiunea de un război total, potrivit Al Jazeera.

„Dacă entitatea israeliană face vreun pas sau ia vreo măsură împotriva noastră, represaliile noastre vor fi mai puternice decât cele anterioare”, a declarat Araghchi după întâlnirea cu preşedintele parlamentului libanez, Nabih Berri.

Marţi, Iranul a lansat rachete spre Israel. Iranul a declarat că atacul a fost un răspuns la uciderea de către Israel a unor figuri importante din Hezbollah, Hamas şi din Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice Iraniene (IRGC), inclusiv a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, şi pentru intensificarea atacurilor în Liban.

Araghchi a declarat că prezenţa sa în oraşul bombardat semnalează sprijinul Iranului pentru Hezbollah şi şi-a exprimat susţinerea pentru o încetare a focului în Liban, condiţionată de o încetare simultană a focului israelian în Gaza.

"Susţinem eforturile pentru o încetare a focului, cu condiţia ca, în primul rând, drepturile poporului libanez să fie respectate şi această încetare să fie acceptată de rezistenţa [Hezbollah] şi, în al doilea rând, să vină simultan cu o încetare a focului în Gaza". a precizat el.

Araghchi a mai declarat că loviturile Iranului asupra Israelului au fost "legitime de autoapărare bazate pe Carta ONU".

"Spre deosebire de Israel, care vizează zone rezidenţiale, noi am atacat doar centre militare", a spus el. "Nu intenţionăm să continuăm atacurile decât dacă regimul sionist alege să îşi continue atacurile".

Loviturile israeliene asupra Libanului, în special în suburbiile sudice dens populate ale capitalei, au continuat vineri. Cu o zi înainte, forţele israeliene au bombardat zona, locuitorii descriind exploziile drept cel mai violent atac de până acum asupra Beirutului.

Se pare că, joi seara, cel puţin 11 raiduri consecutive au zguduit pământul şi au trimis coloane de fum spre orizont.

Armata israeliană a declarat că atacul din Beirut l-a ucis pe Mohammad Rashid Sakafi, şeful comunicaţiilor Hezbollah. Nu a existat nicio confirmare din partea Hezbollah.

Israelul a efectuat raiduri aeriene mortale în Beirut şi în întreaga ţară timp de aproape două săptămâni, ucigând peste 1.900 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii Publice din Liban, şi forţând sute de mii de persoane să îşi părăsească locuinţele.

Israelul a blocat, de asemenea, principalul punct de trecere a frontierei dintre Liban şi Siria pentru persoanele care fug de bombardamentele israeliene, inclusiv pentru refugiaţii sirieni vulnerabili.

Israelul a susţinut că a vizat punctul de trecere pentru că acesta ar fi fost folosit de Hezbollah pentru a transporta echipamente militare peste graniţă.

Între timp, trupele terestre israeliene s-au luptat cu luptătorii Hezbollah în sud de când au intrat pe teritoriul libanez marţi. Israelul a declarat că 250 de luptători Hezbollah au fost ucişi până acum în sudul Libanului.

Deşi nu a existat nicio confirmare din partea Hezbollah, gruparea libaneză a revendicat, de asemenea, atacuri şi a provocat victime printre soldaţii israelieni.

În capitala Iranului, Teheran, liderul suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei, a condus rugăciunile de vineri şi a ţinut un discurs în care a lăudat recenta lovitură cu rachete a ţării asupra Israelului şi a declarat că Iranul este pregătit să efectueze mai multe lovituri, dacă este necesar.

Ali Fadavi, comandantul adjunct al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) din Iran, a avertizat că Iranul va viza toate "sursele de energie, staţiile ... rafinăriile şi câmpurile de gaze" ale Israelului.

"Israelul are trei centrale electrice şi mai multe rafinării, iar noi le putem ataca în acelaşi timp", a declarat vineri Fadavi, citat de agenţia de presă semioficială iraniană Mehr.

Cu o zi mai devreme, Iranul a transmis un mesaj indirect Statelor Unite, aliat apropiat al Israelului, prin intermediul Qatarului, afirmând că orice atac israelian împotriva Iranului va primi un "răspuns neconvenţional", care include ţintirea infrastructurii israeliene.

Oficialii israelieni, inclusiv prim-ministrul Benjamin Netanyahu, s-au angajat să răspundă la atacul iranian cu rachete în două valuri.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că armata are "mai multe surprize în arsenalul nostru", adăugând că operaţiunea militară din Liban va continua "până la eliminarea mijloacelor de luptă".

Noul val de lovituri a venit după ce Israelul a ordonat populaţiei să evacueze oraşele şi satele din sudul Libanului, inclusiv, dar şi dincolo de o zonă pe care Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat-o drept zonă tampon după ce Israelul şi Hezbollah au purtat un război de o lună în 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor