Rusia trimite trupe fără experienţă de luptă într-o parte cheie a frontului, afirmă Ucraina

Soldaţi ucraineni lângă un tanc rusesc distrus (Genya Savilov/AFP via Getty Images)
Redacţia
14.09.2024

Rusia trimite trupe fără experienţă de luptă pentru a întări atacurile din nordul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt militar ucrainean, potrivit Business Insider.

Vitali Saranţev, purtător de cuvânt al Grupului Operaţional Strategic de Forţe din Harkiv, a declarat în cadrul unui buletin de ştiri ucrainean că Rusia îşi întăreşte tot mai mult forţele cu trupe care „nu sunt pregătite din punct de vedere moral” pentru serviciu, potrivit Ukrinform.

„Ultimele rapoarte spun că unităţile care sunt aduse pentru acţiuni de asalt în Vovceansk au primit o pregătire destul de slabă: Aceşti militari nu au mai văzut niciodată o luptă”, a relatat Ukrainska Pravda.

Ucraina şi Rusia au petrecut cea mai mare parte a verii luptând pentru controlul Vovceansk, un oraş din regiunea Harkiv, la aproximativ cinci kilometri de frontieră.

În mai, aproximativ 30.000 de soldaţi ruşi au trecut graniţa din regiunea rusă Belgorod şi au pătruns în Harkiv, deschizând un nou front şi adăugând kilometri la liniile de front deja tensionate ale Ucrainei.

Dar, în decurs de o lună, ofensiva s-a oprit, iar poziţiile ruseşti nu s-au mai mişcat semnificativ de atunci - inclusiv în Vovceansk, care a fost în mare parte redus la ruine.

Vorbind joi, Saranţev a declarat că trupele ruse mai noi care consolidează Vovceansk sunt foarte lipsite de experienţă.

„Înţelegem că acest personal nou-sosit este o resursă de mobilizare ridicată de Rusia”, a afirmat el, conform Ukrainska Pravda, adăugând că „Nu se ştie încă cu certitudine dacă aceştia sunt foşti prizonieri sau reprezentanţi ai altor ţări”.

Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a declarat că nu a văzut nicio dovadă care să susţină ideea că noi recruţi ar fi luptat în Harkiv.

Pe parcursul verii, au existat rapoarte despre soldaţi ruşi care au fost trimişi în luptă în Vovceansk prost echipaţi, cu puţin sprijin şi cu aproape nicio pregătire.

Utilizarea recruţilor în poziţii de luptă - aşa cum s-a raportat pe scară largă în apărarea Rusiei de la Kursk, unde Ucraina şi-a lansat propria ofensivă - este o chestiune sensibilă din punct de vedere politic în Rusia şi una pe care Ucraina are un interes puternic de a o evidenţia.

Şaranţev a continuat, conform Ukrinform: „Inamicul atrage din ce în ce mai mult personal care nu este pregătit moral să îndeplinească nicio sarcină”.

„Ei adună o resursă de mobilizare, îi pregătesc în grabă sau îi trimit la război prin înşelăciune, coerciţie sau promisiuni de recompense monetare.

„Dar oamenii înţeleg că sunt înşelaţi şi refuză să lupte”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor