Rusia s-a trezit brusc că vrea să discute urgent cu SUA: "Dar Ucraina trebuie să fie pe agendă"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
Redacţia
21.06.2024

Rusia consideră că există o nevoie urgentă de discuţii cu Statele Unite pe tema securităţii, dar acestea trebuie să fie "cuprinzătoare" şi să includă subiectul Ucrainei, a declarat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.

"Este imposibil să luăm segmente individuale din complexul general de probleme acumulate şi nu vom face acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Moscova este pregătită să discute cu Washingtonul despre riscurile nucleare.

"Aşadar, suntem deschişi la dialog, dar la un dialog amplu şi cuprinzător care să acopere toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea actuală legată de conflictul din jurul Ucrainei, legată de implicarea directă a SUA în acest conflict", a declarat Peskov reporterilor.

Statele Unite au respins afirmaţia Rusiei potrivit căreia, înarmând Ucraina, SUA a devenit protagonistă directă într-un război menit să provoace o "înfrângere strategică" zdrobitoare pentru Moscova. Statele Unite spun că orice negociere privind războiul este o chestiune care ţine de Ucraina.

Poziţia Rusiei, aşa cum a fost prezentată de Peskov, nu este nouă. Dar el a declarat reporterilor că lista subiectelor pe care Rusia şi Statele Unite trebuie să le discute este din ce în ce mai mare.

"În general, acest dialog este foarte necesar. Este necesar pentru că problemele se adună şi există o mulţime de probleme asociate cu arhitectura globală de securitate", a spus Peskov.

Din punctul de vedere al Washingtonului, Putin este cel care, în al treilea an de război împotriva Ucrainei, adaugă noi probleme la lista de preocupări în materie de securitate.

Săptămâna aceasta, el a vizitat Coreea de Nord, înarmată nuclear, a semnat un acord de apărare reciprocă cu omologul său Kim Jong- un, şi a declarat că ar putea furniza arme ruseşti Coreei de Nord ca răspuns la înarmarea Ucrainei de către Occident.

De asemenea, Putin a reiterat joi că ia în considerare revizuirea doctrinei Rusiei privind utilizarea armelor nucleare. Ultimul tratat de control al armelor rămas, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Rusia şi Statele Unite le pot desfăşura, urmează să expire în 2026.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor