Rusia afirmă că e deschisă negocierilor cu Ucraina sub conducerea lui Zelenski, dar cere mai multe detalii

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
Redacţia
26.07.2024

Kremlinul a declarat joi că este deschis negocierilor cu Ucraina cu privire la încetarea conflictului, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski rămâne la putere, în ciuda faptului că a contestat public legitimitatea sa de a conduce, transmite Reuters.

Declaraţia vine în contextul în care ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat miercuri, în timpul unei vizite în China, că Kievul este pregătit pentru discuţii cu Rusia, cu condiţia ca suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei să fie pe deplin respectate, însă a afirmat că Ucraina nu a văzut niciun semn în acest sens.

Kremlinul, deşi şi-a arătat disponibilitatea de a purta discuţii în propriile condiţii, a contestat public legitimitatea lui Zelenski de a conduce, subliniind că mandatul său de cinci ani a expirat în mai şi că ar fi trebuit să convoace alegeri.

Zelenski şi Occidentul susţin că este necesară suspendarea regulilor politice normale în timp de război iar Kremlinul, având în vedere sistemul politic strâns controlat al Rusiei, nu este în măsură să critice.

Întrebat joi dacă Rusia ar fi gata să poarte discuţii cu Ucraina în timp ce Zelenski se află la putere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor:

„Rusia este în general deschisă unui proces de negociere. Dar mai întâi trebuie să înţelegem cât de pregătită este partea ucraineană pentru acest lucru şi în ce măsură partea ucraineană are permisiunea pentru acest lucru din partea manipulatorilor săi.”

Moscova îl descrie pe Zelenski drept o marionetă a Statelor Unite, o caracterizare pe care acesta o respinge.

„Pentru că până acum se fac declaraţii foarte diferite şi încă nu este destul de clar. În plus, pe lângă problema legitimităţii lui Zelenski, există şi o problemă cu interdicţia legală (ucraineană) de a avea contacte şi negocieri cu partea rusă. Prin urmare, există încă multe lucruri care trebuie clarificate şi clarificări care trebuie auzite”, a spus Peskov.

Presat în timpul unei teleconferinţe dacă Kremlinul ar putea lua în considerare negocierea cu Zelenski sau a exclus categoric o astfel de posibilitate, Peskov a menţionat:

„Întrebarea nu este una uşoară. Din punct de vedere juridic, această problemă (a legitimităţii sale) este pe ordinea de zi, dar din punct de vedere practic suntem deschişi să ne atingem obiectivele prin negocieri. Prin urmare, diferite opţiuni sunt posibile aici”, a spus Peskov, întrebat dacă Kremlinul ar putea lua în considerare negocierea cu Zelenski sau a exclus categoric o astfel de posibilitate.

Reuters a relatat în mai că Putin era pregătit să oprească războiul din Ucraina cu o încetare a focului negociată, dar preşedintele rus era pregătit să lupte în continuare dacă Kievul şi Occidentul nu răspund.

În iunie, Putin a declarat că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina, pe care îl numeşte o operaţiune militară specială, numai dacă Kievul este de acord să renunţe la ambiţiile sale NATO şi să predea integral patru provincii revendicate de Moscova, cereri pe care Kievul le-a respins rapid ca fiind echivalente cu capitularea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor