Şefa Comisiei Europene propune un plan de împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina înainte de iarnă

Ursula vonder Leyen, Volodimir Zelenski la Kiev, 20 septembrie 2024 (AFP via Getty Images)
Redacţia
21.09.2024

Şefa UE, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri planurile Bruxelles-ului de a împrumuta Ucrainei 35 de miliarde de euro, susţinute de veniturile din activele ruseşti îngheţate şi a promis să ajute Ucraina „să se încălzească” înainte de o a treia iarnă de război cu Rusia, transmite AFP.

Von der Leyen s-a aflat la Kiev după o vară de lupte intense şi în timp ce cresc temerile cu privire la modul în care reţeaua energetică a Ucrainei, zdrobită de război, va face faţă în această iarnă.

Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat că Ucraina se confruntă cu „cel mai dur test” de până acum în această iarnă, analiştii aşteptându-se ca Moscova să lanseze o nouă campanie de bombardamente asupra infrastructurii deja deteriorate a ţării.

De asemenea, călătoria oficialului UE a avut loc înainte ca preşedintele Volodimir Zelenski să meargă în Statele Unite pentru a prezenta planurile de a pune capăt celor doi ani şi jumătate de război.

„Uniunea Europeană este aici pentru a vă ajuta în această provocare de a menţine luminile aprinse, de a vă încălzi oamenii şi de a vă menţine economia funcţională în timp ce vă luptaţi pentru supravieţuire”, a declarat von der Leyen.

„Suntem acum încrezători că putem acorda acest împrumut Ucrainei foarte rapid, un împrumut care este susţinut de profiturile excepţionale din activele ruseşti imobilizate”, a adăugat ea, vorbind alături de Zelenski.

Ucraina are nevoie disperată de fonduri în încercarea de a-şi susţine economia şi de a-şi menţine în funcţiune reţeaua de electricitate.

Propunerea UE - care trebuie să fie aprobată de statele membre - face parte dintr-un plan mai amplu convenit de puterile G7 în iunie de a utiliza veniturile din activele ruseşti îngheţate pentru a împrumuta Kievului 50 de miliarde de dolari.

UE a îngheţat aproximativ 235 de miliarde de dolari din fondurile băncii centrale ruse de când Kremlinul şi-a lansat invazia în Ucraina în 2022, ceea ce reprezintă cea mai mare parte a activelor ruse imobilizate la nivel mondial.

Von der Leyen a mai spus că Bruxelles-ul vă va „ajuta să reparaţi daunele provocate de loviturile ruseşti” infrastructurii energetice ucrainene.

„Ne vom propune să restabilim o capacitate de 2,5 gigawaţi în această iarnă, adică aproximativ 15% din nevoile ţării dvs. pentru această iarnă”, a spus ea.

Liderul ucrainean urmează să se întâlnească cu Biden şi cu candidata la preşedinţie Kamala Harris - în timp ce Kievul mai spune că intenţionează să se întâlnească cu rivalul său electoral republican Donald Trump.

Zelenski a declarat că îşi propune să organizeze în noiembrie un alt summit internaţional pentru pace, la care să prezinte viziunea sa de a pune capăt războiului şi la care Rusia va fi invitată.

Propunerile sale ar veni după ce forţele Moscovei au avansat rapid în această vară spre oraşul Pokrovsk din estul Ucrainei şi după ce Ucraina a lansat o incursiune surpriză în Rusia în august, păstrând vaste întinderi de teren timp de câteva săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor