Kamala Harris începe să cocheteze cu dreapta americană, susţine că ar împuşca un eventual intrus în casa ei

Kamala Harris (Al Drago / Getty Images)
Redacţia
21.09.2024

Vicepreşedintele american Kamala Harris a vorbit despre dorinţa sa de a-şi folosi arma dacă un intrus ar intra în casa sa, transmite Zerohedge.

„Dacă cineva intră în casa mea, va fi împuşcat”, a spus ea într-un schimb de replici glumeţ în timpul unui eveniment transmis live în Michigan cu gazda Oprah Winfrey joi.

După unul dintre râsetele deja cunoscute, candidata democrată la preşedinţie a continuat: „Probabil că nu ar fi trebuit să spun asta, dar echipa mea se va ocupa de asta mai târziu”.

Harris, care a subliniat în timpul recentei dezbateri prezidenţiale că este posesoare de arme, a continuat să reitereze că susţine interzicerea armelor de asalt.

O armă de foc de acest tip a fost „literalmente concepută pentru a fi un instrument de război”, i-a spus ea lui Winfrey. „Nu îşi are locul pe străzile unei societăţi civile”.

Criticii Kamalei Harris au subliniat din ce în ce mai mult atitudinea acesteia cu privire la arme ca fiind un indiciu al schimbării poziţiilor sale politice înainte de alegerile din noiembrie.

Deşi a subliniat joi sprijinul său pentru interzicerea armelor de asalt, moderatorul dezbaterii ABC News de săptămâna trecută a remarcat că democrata nu mai susţine un program de „răscumpărare” care ar obliga proprietarii de arme să predea guvernului AR-15-urile şi alte arme de tip asalt.

Propunerile de răscumpărare au luat amploare în timpul cursei primare prezidenţiale democrate din 2020, Harris exprimându-şi atunci sprijinul. „Trebuie să avem un program de răscumpărare şi eu susţin un program obligatoriu de răscumpărare a armelor”, a declarat ea în octombrie 2019.

În timpul dezbaterii prezidenţiale, Harris nu a explicat direct de ce nu mai susţine ideea de răscumpărare.

Solicitată de Winfrey să confirme dacă ea însăşi a fost proprietară de arme pentru „o vreme”, Harris a răspuns că da. Ea a declarat că a fost o susţinătoare a celui de-al doilea amendament al SUA, care protejează dreptul de a deţine arme.

Cu toate acestea, Harris a subliniat că doreşte înăsprirea legislaţiei privind armele.

Ea a continuat să-şi expună argumentele în favoarea interzicerii armelor de asalt, citând problema americană a împuşcăturilor din şcoli.

Harris a spus că este „înfricoşător” pentru un copil să fie nevoit să treacă printr-un exerciţiu pentru un astfel de incident. „Nu trebuie să fie aşa”, a adăugat ea.

După unul dintre cele mai recente tiruri în masă din SUA, un băiat în vârstă de 14 ani a fost acuzat de uciderea a patru persoane la un liceu din Georgia.

În timpul evenimentului de joi cu Winfrey - care a vorbit, de asemenea, la Convenţia Naţională Democrată de luna trecută - Harris a fost, de asemenea, chestionată pe teme precum imigraţia şi economia.

Deţinerea de arme de către Harris a fost un subiect de interes public încă din 2019, când ea a declarat: „Deţin o armă probabil pentru motivul pentru care o fac mulţi oameni - pentru siguranţa personală. Am fost procuror”.

Însă deţinerea ei a ajuns în atenţia multora în SUA - inclusiv a lui Winfrey, după cum a recunoscut ea - în timpul confruntării prezidenţiale de săptămâna trecută cu rivalul republican Donald Trump. A fost pentru prima dată când problema a fost abordată în cadrul unei dezbateri din 2024.

Harris a negat o afirmaţie a lui Trump conform căreia ea ar „confisca armele tuturor” dacă ar fi aleasă la Casa Albă, subliniind că atât ea, cât şi contracandidatul ei Tim Walz, un pasionat de vânătoare, au propriile arme de foc.

Trump, de asemenea, a deţinut trei arme, deşi a trebuit să renunţe la două dintre ele şi să se confrunte cu restricţii cu privire la cea de-a treia după ce s-a confruntat cu acuzaţii penale în New York.

Harris şi-a expus, de asemenea, poziţia la un miting recent în Carolina de Nord, spunând: „Noi, cei care credem în libertatea de a trăi în siguranţă faţă de violenţa armată, vom adopta în cele din urmă o interdicţie a armelor de asalt, verificări universale ale antecedentelor şi legi despre semnalele de alarmă”.

Aşa-numitele legi „red-flag” (despre semnalele de alarmă date de unele persoane, n.n.) permit cetăţenilor să solicite unui judecător confiscarea armei unei alte persoane dacă aceasta este considerată un risc pentru sine sau pentru alţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor