Moscova exclude o întâlnire între Lavrov şi Blinken, minimizează conflictul cu Ucraina la ONU

Serghei Lavrov, Antony Blinken (Jonathan Nackstrand/AFP via Getty Images)
Redacţia
21.09.2024

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu se va întâlni cu omologul său american, Antony Blinken, în pofida participării ambilor la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York în acest weekend, a anunţat vineri Moscova, potrivit AFP.

Tensiunile dintre Rusia şi Statele Unite s-au agravat în cei doi ani şi jumătate de când Moscova şi-a lansat invazia la scara largă a Ucrainei, iar Washingtonul se gândeşte în prezent dacă să dea undă verde Ucrainei să lovească ţinte din interiorul Rusiei cu armele sale cu rază lungă de acţiune.

„Bineînţeles că nu. Ce este de discutat cu el [Blinken]?” a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de presa de stat rusă, atunci când a fost întrebat despre o posibilă întâlnire între diplomaţii de top.

Peste 130 de şefi de stat şi reprezentanţi ai guvernelor sunt aşteptaţi să participe duminică la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York - într-un moment în care comunitatea internaţională pare incapabilă să rezolve conflictele din Ucraina, Gaza, Liban şi Sudan.

Rusia, în prezent una dintre cele mai sancţionate ţări din lume, are legăturile cu Occidentul grav afectate de războiul său împotriva Ucrainei.

Moscova insistă că nu este izolată, în pofida sancţiunilor de amploare şi a interdicţiilor de călătorie. Riabkov a declarat că Lavrov a avut un „program colosal de întâlniri” la New York care „nu privesc Ucraina”.

„Bineînţeles, concentrarea maniacală a adversarilor noştri pe subiectul sprijinului pentru Ucraina nu va dispărea”, a declarat Riabkov. Rusia şi aliaţii săi au vrut să arate că „acesta nu este singurul subiect şi nici măcar cel principal” la Adunarea Generală a ONU.

Moscova şi Washingtonul sunt, de asemenea, la cuţite cu privire la o serie de alte probleme, inclusiv politicile privind Israelul, Iranul şi Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor