Preşedintele mexican dă vina pe SUA pentru vărsarea de sânge din Sinaloa, în timp ce războiul dintre traficanţi ia amploare

Violenţe pe străzile din Mexic, arhivă (RASHIDE FRIAS/AFP/Getty Images)
Redacţia
21.09.2024

Preşedintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador a dat vina joi parţial pe Statele Unite pentru creşterea violenţei cartelurilor care terorizează statul Sinaloa din nordul ţării şi care s-a soldat cu cel puţin 30 de morţi în ultima săptămână, stransmite AP.

Două facţiuni beligerante ale cartelului Sinaloa s-au confruntat în capitala statului, Culiacan, în ceea ce pare a fi o luptă pentru putere de când doi dintre liderii acestuia au fost arestaţi în Statele Unite la sfârşitul lunii iulie. Echipe de oameni înarmaţi au tras unii în alţii şi în forţele de securitate.

Între timp, cadavrele au continuat să apară prin oraş. La un colţ de stradă aglomerat, maşinile au trecut pe lângă bălţile de sânge care duceau la un cadavru aflat într-un atelier mecanic auto.

Întrebat în cadrul unei conferinţe de presa dacă guvernul american este „în parte responsabil” pentru aceste violenţe din Sinaloa, preşedintele a răspuns: „Da, desigur... pentru că a desfăşurat această operaţiune”.

Recenta intensificare a războaielor dintre carteluri era aşteptată după ce Joaquin Guzman Lopez, fiul fostului lider al cartelului Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman, a aterizat lângă El Paso, Texas, la 25 iulie, într-un avion de mici dimensiuni, împreună cu Ismael „El Mayo” Zambada.

Zambada a fost personajul cel mai senior, ca vârstă, al cartelului şi liderul din umbră al organizaţiei. După arestarea sa, acesta a declarat într-o scrisoare difuzată de avocatul său că a fost răpit de mai tânărul Guzman şi dus în Statele Unite împotriva voinţei sale.

Joi după-amiază, o altă operaţiune militară a acoperit nordul oraşului Culiacan cu elicoptere militare şi elicoptere care circulau.

Traficul era îngreunat în Culiacan şi majoritatea şcolilor erau deschise, chiar dacă părinţii încă nu îşi trimiteau copiii la cursuri. Întreprinderile continuă să se închidă devreme şi puţini oameni se aventurează afară după lăsarea întunericului. Deşi oraşul s-a redeschis încet şi soldaţii patrulează pe străzi, multe familii continuă să se ascundă, părinţii şi profesorii temându-se ca vor fi prinşi în schimbul de focuri.

În timpul briefingului său de presă de dimineaţă, Lopez Obrador a afirmat că autorităţile americane „au efectuat acea operaţiune” de capturare a lui Zambada şi că „a fost total ilegală, iar agenţii de la Departamentul de Justiţie îl aşteptau pe Mayo”.

„Dacă acum ne confruntăm cu instabilitate şi ciocniri în Sinaloa, este pentru ca ei (guvernul american) au luat această decizie”, a spus el.

El a adăugat că „nu poate există o relaţie de cooperare dacă ei iau decizii unilaterale” de acest gen. Procurorii mexicani au declarat că se gândesc să aducă acuzaţii de trădare împotriva celor implicaţi în planul de prindere a lui Zambada.

Preşedintele ales Claudia Sheinbaum a preluat declaraţiile, subliniind mai târziu în cursul zilei de vineri că „nu putem accepta niciodată să nu existe comunicare sau colaborare”.

Aceasta este cea mai recentă escaladare a tensiunilor în relaţia SUA-Mexic. Luna trecută, preşedintele mexican a declarat că pune relaţiile cu ambasadele SUA şi Canadei „pe pauză”, după ce ambasadorii au criticat planul său controversat de revizuire a sistemului judiciar mexican prin solicitarea ca toţi judecătorii să fie aleşi.

Cu toate acestea, capturarea lui Zambada a alimentat criticile la adresa lui Lopez Obrador, care a refuzat de-a lungul administraţiei sale să se confrunte cu cartelurile printr-o strategie pe care o numeşte „îmbrăţişări, nu gloanţe”. Cu ocazii anterioare, acesta a afirmat în mod fals că organizaţiile criminale respectă cetăţenii mexicani şi se luptă în mare parte între ele.

Deşi preşedintele, care urmează să părăsească funcţia la sfârşitul lunii, a promis că planul său va reduce violenţa cartelurilor, astfel de confruntări continuă să afecteze Mexicul. Cartelurile folosesc o gamă din ce în ce mai largă de tactici, inclusiv bombe amplasate pe marginea drumurilor sau dispozitive explozive improvizate, tranşee, vehicule blindate artizanale şi drone care lansează bombe.

Săptămâna trecută, Lopez Obrador a cerut public facţiunilor beligerante din Sinaloa să acţioneze „responsabil” şi a precizat că el crede că cartelurile îl vor asculta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor