Rachetele balistice ale Iranului au o precizie îndoielnică, dar Rusiei s-ar putea să nu-i pese

Un soldat israelian examinează o rachetă balistică iraniană (OREN ZIV / AFP / Getty Images)
Redacţia
15.09.2024

Rusia îşi reface arsenalul de rachete balistice cu ajutorul Iranului, dar există motive întemeiate să credem că aceste aproximativ 200 de rachete cu rază scurtă de acţiune pe care se crede că Iranul le-a livrat nu sunt la fel de precise precum susţine Teheranul, relatează Business Insider.

Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360, arme care pot arunca în aer poziţii fortificate sau oraşe din apropierea liniei frontului şi care ar putea pune la încercare apărarea aeriană a Ucrainei. Iranul susţine că rachetele Fath-360 sunt precise la aproximativ 30 de metri de o ţintă, dar un atac iranian recent a scos în evidenţă deficienţe profunde ale afirmaţiilor sale privind rachetele.

„Rusia are nevoie de toată puterea de foc pe rază mai scurtă pe care o poate obţine şi, în ciuda defecţiunilor tehnice ale rachetelor iraniene, războiul rusesc din Ucraina nu este despre precizie, ci despre forţă brută”, a declarat pentru BI Nicholas Heras, director senior de strategie şi inovare la New Lines Institute.

Rapoartele privind livrarea Fath-360 prin Marea Caspică au venit la doar o săptămână după ce Associated Press a analizat un nou raport de experţi privind atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului din aprilie, care a ridicat întrebări serioase cu privire la precizia rachetelor iraniene. Raportul a constatat că rachetele Emad alimentate cu lichid pe care Iranul le-a tras asupra unei baze aeriene israeliene F-35I au ratat cu o marjă mare. Iranul a susţinut că rachetele Emad pot lovi la mai puţin de 50 de metri de o ţintă, însă experţii au concluzionat că armele au o eroare circulară probabilă de 1,2 kilometri, o măsură a distanţei de la punctul de ochire în care 50% din rachete vor ateriza. Aceasta este de 40 de ori mai puţin precisă decât a susţinut Iranul.

„Rusia doreşte acest sistem de rachete pentru a reduce stresul asupra propriilor stocuri de rachete balistice mobile cu rază scurtă de acţiune, în special pentru sisteme precum Iskander”, a declarat pentru Business Insider Matthew Orr, analist Eurasia la compania de informaţii privind riscurile RANE.

Aceste ultime rapoarte vin după o exclusivitate Reuters de la începutul lunii august, conform căreia personalul militar rus primeşte în Iran instruire privind racheta Fath-360.

Deşi Emad, derivată din familia de rachete iraniene Shahab-3, este dintr-o clasă diferită de Fath-360, astfel de probleme de precizie ar putea păta utilitatea celor mai noi importuri ale Moscovei. Rusia a achiziţionat deja rachete balistice KN-23 din Coreea de Nord. Cu toate acestea, utilizarea lor împotriva Ucrainei la începutul acestui an a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la precizia lor.

Pe de altă parte, raza scurtă de acţiune a Fath-360 (circa 121 kilometri) poate indica faptul că Rusia doreşte pur şi simplu aceste rachete pentru a-şi spori puterea de foc în războiul de uzură pe care îl duce împotriva forţelor ucrainene din estul ţării.

„Probabil că Rusia nu este preocupată de eroarea circulară de deviere largă a ţintei, deoarece multe dintre muniţiile proprii ale Rusiei au probleme similare şi deoarece Rusia are ţinte pentru care este mai puţin preocupată de o astfel de deviere”, a declarat Orr de la RANE.

„Raza scurtă de acţiune a acestui sistem sugerează că Rusia intenţionează probabil să utilizeze aceste sisteme împotriva forţelor ucrainene din prima linie şi a infrastructurii de sprijin a acestora, împingând lansatoarele sistemului într-un pericol mai mare decât unele dintre lansatoarele proprii pentru sistemele cu rază mai lungă de acţiune. Astfel, acestea vor completa campania de bombardamente planetare a Rusiei şi vor complica şi mai mult activitatea forţelor antiaeriene ucrainene din apropierea liniei frontului”, a adăugat el.

În consecinţă, deşi aceste rachete balistice cu rază mică de acţiune ar putea contribui la unele victorii tactice ale Rusiei, cu siguranţă nu schimbă jocul.

„Pare îndoielnic că doar câteva sute din aceste muniţii ar putea avea un impact semnificativ asupra războiului”, a declarat Orr.

Rachetele iraniene sunt o justificare suplimentară pentru motivul pentru care Ucraina are nevoie de reguli relaxate privind utilizarea rachetelor ATACMS şi a altor arme de atac, cum ar fi Joint Air-to-Surface Standoff Missile, o rachetă de croazieră lansată de pe un avion, a menţionat Orr.

Acest pas, a concluzionat el, „ar putea avea un impact semnificativ asupra războiului prin creşterea costurilor războiului pentru Rusia”.

Heras, de la New Lines Institute, crede în mod similar că Rusia nu este prea pretenţioasă în privinţa importurilor sale.

„Ruşii doresc să copleşească şi să lovească forţele ucrainene, care se confruntă deja cu o lipsă de personal. Nu tipul de rachetă pe care Iranul o oferă Rusiei este cel care contează, ci adâncirea alianţei militare ruso-iraniene care este marea poveste aici. Războiul rusesc din Ucraina promovează obiectivul Iranului de a construi o alianţă de mare putere cu Rusia”, a declarat Heras.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor