Putinistul Dodon: Dacă va înţelege că poate pierde puterea, Maia Sandu va merge pe scenariul ucrainean şi va anula alegerile

Igor Dodon (socialistii.md)
Maria Maevschi
07.07.2024

„Nu cred că Putin va ataca Moldova”, a declarat liderul Partidului Socialiştilor Igor Dodon, cu toate că Moscova ameninţă Chişinăul necontenit odată cu invadarea Ucrainei în februarie 2022. Mai mult decât atât, într-un interviu pentru „Curent Time”, Dodon o acuză pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi actuala guvernare că ar încerca să deschidă un front de luptă în Transnistria, asta deşi oficialii de la Chişinău declară la unison că îşi doresc soluţionarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean şi, până în prezent, fac totul în acest sens.

Cu toate că Ucraina a declarat oficial că nu va interveni militar în Transnistria, liderul socialiştilor moldoveni, pro-rusul Igor Dodon, continuă să speculeze pe marginea acestui subiect: „Am auzit mai multe declaraţii din Ucraina că trebuie odată şi odată încheiată întrebarea privind Transnistria, pe cale militară”.

Ulterior, peste câteva minute, în cadrul aceluiaşi interviu, Dodon se contrazice, adăugând: „Nu cred că Chişinăul va ataca Transnistria, şi nici Ucraina întrucât nu are permisiunea oficială a Republicii Moldova pentru a face asta”.

Jonglând cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova, pro-rusul Dodon, continuă să o acuze pe şefa statului de militarizarea ţării şi de faptul că ar încerca „să meargă pe scenariul ucrainean”. Prezentându-se drept un politician responsabil, Dodon a promis că nu va permite ca în Moldova să intre militari nici din Vest nici din Est, dacă va ajunge din nou la putere.

Moldova este un stat neutru, astfel că nu ar fi trebuit să se amestece în războiul dus de Rusia în Ucraina şi cu atât mai mult să susţină vreuna dintre părţi, a mai menţionat Dodon.

Menţionăm că preşedinta Maia Sandu împreună cu actuala putere au condamnat invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina vecină, au cerut Rusiei să-şi ia militarii şi muniţiile din Transnistria, au acuzat Moscova că a pus la cale răsturnarea guvernului pro-european şi au expulzat diplomaţi ruşi, ceea ce a apropiat Republica Moldova de Uniunea Europeană până în punctul în care UE a dat start negocierilor de aderare la 25 iunie curent.

Dodon a mai afirmat că Maia Sandu ar fi trebuit să se adreseze cetăţenilor Republicii Moldova, adică să organizeze un referendum dacă a vrut să folosească/modifice statutul de neutralitate al ţării pentru a ajuta ucrainenii care fugeau în Moldova de teroarea războiului care a început în noaptea de 24 februarie 2022.

În interviul pentru Curent Time, Dodon şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de „exerciţii militare cu SUA, NATO. Autorităţile au decis că militarii moldoveni vor participa în misiuni NATO în contul României. Pe noi aceste colaborări cu ţările NATO ne îngrijorează. Câteva luni în urmă, Moldova a semnat un acord de cooperare militară cu Franţa. Activ se cumpără armament, pentru asta se cheltuie bani enormi, mai mult decât pentru profesori”.

De menţionat este totuşi faptul că potrivit bugetului de stat pe anul 2024, pentru învăţământ au fost alocaţi 18,3 miliarde lei, iar pentru armata naţională - 1,7 miliarde lei.

O altă informaţie falsă, inventată şi folosită la greu de Moscova, este mobilizarea în masă a moldovenilor. Despre acest lucru a vorbit şi pro-rusul Dodon în interviu, menţionând că autorităţile de la Chişinău au început chemarea rezerviştilor în masă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu scopul de a fi mobilizaţi pentru război. „Mă tem să nu fie război, iar actuala guvernare face totul pentru asta”.

În acest context, ministrul Apărării de la Chişinău, Anatolie Nosatîi, a precizat că „chemarea rezerviştilor la armată nu are nicio legătură cu mobilizarea, ci este doar pregătirea rezervei forţelor armate. Această procedură a fost efectuată mereu, iar cei care primesc ordine de chemare sunt obligaţi legal să se prezinte la centrul militar”.

„Dacă Maia Sandu va chema în Moldova militari americani, români sau ucraineni şi va fi încălcat statutul de neutralitate, noi vom fi contra. Dacă actuală guvernare va aduce războiul în Moldova, atunci noi moldovenii trebuie să ne ridicăm împotriva ei şi să revenim la statutul de neutralitate”, a declarat Igor Dodon care se doreşte din nou cu ardoare în fotoliul de preşedinte, făcând tot felul de afirmaţii nefondate.

Întrebat dacă va candida la prezidenţialele din toamnă, Dodon a refuzat să răspundă direct, menţionând că „opoziţia” ar fi trebuit să identifice un candidat comun pentru a „o da jos pe Maia Sandu”.

Mai mult decât atât, în interviul său pentru Curent Time - mass media din Bratislava unde pro-rusul Dodon a participat la aşa-numita „conferinţă de pace” pentru Ucraina, politicianul dă de înţeles că „Maia Sandu şi actuala guvernare poate merge după scenariul ucrainean şi să anuleze alegerile. Sau să le amâne. Nu trebui exclus nimic. Dacă actuală guvernare va înţelege că pot pierde puterea, vor merge pe orice scenariu”.

Întrebat ce crede despre acuzaţiile Statelor Unite, Marii Britanii şi Canadei la adresa Rusiei care a pus la cale un complot menit să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale din octombrie din Republica Moldova urmând să incite la proteste în cazul în care un candidat pro-Moscova ar pierde, Dodon a menţionat că „este o afirmaţie în susţinerea Maiei Sandu”.

Mai mult decât atât, Dodon afirmă că SUA, Canada şi Marea Britanie ar avea posibilităţi de sute de ori mai mari decât Rusia să influenţeze rezultatele alegerilor prezidenţiale din R. Moldova, motiv pentru care „opoziţia trebuie să se consolideze în jurul unui candidat comun” pentru a nu-i permite Maiei Sandu să câştige.

„Dacă Maia Sandu, actuala guvernare şi curatorii lor occidentali erau încrezuţi în victorie, nu ar fi inclus pentru prima dată în istoria Republicii Moldova votarea prin corespondenţă, şi nu pentru moldovenii din toate ţările, nici măcar pentru cei din Uniunea Europeană, ci doar din SUA şi Canada sperând că vor câştiga cu resursele de acolo. Deci trebuie să luăm în calcul că pot amâna aceste alegeri”, a mai afirmat Dodon.

Moderatoarea s-a arătat nedumerită de faptul că în fiecare interviu pentru presa propagandistă de la Moscova, Dodon - pe numele căruia Procuratura de la Chişinău a deschis 13 dosare penale fiind învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogăţire ilicită şi acceptarea finanţării partidului de către un grup criminal organizat - vorbeşte despre dictatură, regimul Maiei Sandu, etc., şi cu toate acestea nu este închis, chiar poate ieşi oricând din ţară.

„Dacă persoana nu a fost împuşcată înseamnă că acolo e democraţie? E interesantă această propagandă occidentală a dvs. în contragreutate propagandei de la Kremlin”, i-a reproşat fostul preşedinte moldovean moderatoarei.

În replică, aceasta a punctat că în Rusia lui Putin, orice persoană care critică Kremlinul este închisă şi în cel mai bun caz rămâne în viaţă după asta, la care Igor Dodon a subliniat zâmbind: „Dar noi nu suntem în Rusia, suntem în Moldova”, adăugând totodată că „Maia Sandu are caracteristici care o transformă într-un dictator mai serios decât oricare altul”.

Potrivit Europa Liberă, unul dintre organizatorii „conferinţei pentru pace” din Bratislava, la care a participat şi liderul socialiştilor Igor Dodon, este Institutul naţional de cercetare pentru dezvoltarea comunicaţiilor (NIIRK) din Rusia ticsit cu foşti ofiţeri ai KGB, SVR şi FSB.

De menţionat este faptul că pe reţelele de socializare, liderul socialist a scris că invitaţia a venit de la vicepreşedintele parlamentului slovac, Ľuboš Blaha, însă, în cadrul conferinţei, el a mulţumit pentru invitaţie academicianului german pro-rus Alexandr Rahr, lobbist plătit al companiei petroliere Wintershall, conectată la Gazprom, notează sursa citată.

Conferinţa „Bratislava - capitala păcii” s-a ţinut într-o sală de la hotelul „Carlton” din capitala slovacă. Unii participanţi au lăudat pe faţă noul „plan de pace” vehiculat de preşedintele rus Vladimir Putin, care cere Ucrainei să capituleze, cedând teritoriile ocupate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor