Putin va discuta contractul de furnizare de gaze cu vicepremierul sârb

Şeful pro-rus al Agenţiei de Securitate şi Informaţii din Serbia (BIA), Aleksandar Vulin (st) şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov (Captură ecran)
Redacţia
06.09.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că intenţionează să discute cu vicepremierul sârb Aleksandar Vulin despre un contract de furnizare de gaze cu Serbia care expiră în martie 2025, potrivit Reuters.

Putin s-a întâlnit cu Vulin la Forumul Economic de Est din portul Vladivostok, situat în estul îndepărtat al Rusiei.

Serbia, care a fost bombardată de NATO în timpul războiului din Kosovo din 1999, are legături istorice strânse cu Rusia, dar aspiră, de asemenea, să adere la UE.

De la invazia la scara largă a Rusiei în Ucraina în 2022, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a mers pe o linie fină, condamnând acţiunea militară rusă, dar refuzând să se alăture sancţiunilor europene împotriva Moscovei.

Citiți și Un oficial sârb sancţionat de SUA se întâlneşte cu Putin, spune că Belgradul este un aliat şi nu se va alătura sancţiunilor occidentale

Serbia depinde în mare măsură de livrările de gaze din Rusia, iar monopolul său petrolier NIS este deţinut majoritar de Gazpromneft din Rusia, deşi încearcă să îşi diversifice aprovizionarea cu energie.

Într-o declaraţie, biroul lui Vulin nu a menţionat discuţiile privind aprovizionarea cu gaze, dar a afirmat că Vulin l-a asigurat pe Putin cu privire la relaţia Serbiei cu Rusia.

„Serbia condusă de Aleksandar Vucic ... nu va deveni niciodată membră a NATO, nu va impune niciodată sancţiuni Federaţiei Ruse şi nu va permite niciodată ca acţiuni anti-ruseşti să fie desfăşurate de pe teritoriul său”, a declarat acesta.

Citiți și Preşedintele sârb refuză invitaţia lui Putin la summitul BRICS

Vulin, fost şef al agenţiei de securitate de stat BIA din Serbia, este sancţionat de Statele Unite pentru că a ajutat Moscova în activităţile sale „răuvoitoare” şi pentru că are legături cu un traficant de arme şi o reţea de trafic de droguri. Acesta a demisionat din BIA atunci când au fost impuse sancţiunile şi a negat comiterea de infracţiuni.

Vizita sa în Rusia are loc la doar câteva zile după ce Belgradul şi compania franceză Dassault Aviation au convenit asupra achiziţionării a 12 noi avioane de luptă Rafale pentru 2,7 miliarde de euro, o mişcare considerată ca o îndepărtare majoră de Rusia, principalul furnizor de arme al Serbiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor