Preşedintele sârb refuză invitaţia lui Putin la summitul BRICS

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic. (Getty Images)
Redacţia
06.09.2024

Liderul sârb Aleksandar Vucic a declarat că nu va putea accepta invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul BRICS din Rusia luna viitoare, a relatat joi mass-media, conform Moscow Times.

„Avem oaspeţi importanţi [care vin] din străinătate la acea dată”, a declarat Vucic, citat de serviciul Balkan al Radio Free Europe/Radio Liberty.

Kazan, capitala Tatarstanului, va găzdui o reuniune BRICS la nivel înalt în perioada 22-24 octombrie.

Grupul BRICS, format iniţial în 2009 din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, îşi propune să reunească cele mai importante economii "emergente" din lume, precum şi să acţioneze ca o contrapondere politică şi economică la naţiunile mai bogate din Occident. Grupul de ţări s-a extins la începutul acestui an pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul şi Emiratele Arabe Unite.

Putin a afirmat, miercuri, că speră că Vucic va accepta invitaţia sa, pe care liderul sârb a confirmat că a primit-o „acum 10-12 zile”. Vucic declarase că ar lua în considerare posibilitatea de a participa la summitul BRICS.

Mai devreme joi, Uniunea Europeană a avertizat Serbia că menţinerea unor legături puternice cu Rusia este „incompatibilă” cu aspiraţia acesteia de a adera la UE, după ce viceprim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vulin, a descris Belgradul drept un „aliat al Rusiei” atunci când s-a întâlnit cu Putin la Forumul Economic Estic de la Vladivostok.

Serbia are legături istorice strânse cu Moscova şi depinde în mare măsură de gazul rusesc. Deşi a condamnat invazia rusă în Ucraina la Organizaţia Naţiunilor Unite, Belgradul a refuzat să impună sancţiuni Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor