Vicepremierul italian riscă închisoarea pentru că a împiedicat acostarea unei ambarcaţiuni cu migranţi în Lampedusa

Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)
Redacţia
16.09.2024

Procurorii din Italia solicită o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru vicepremierul Matteo Salvini pentru decizia din august 2019 de a împiedica acostarea unei ambarcaţiuni cu migranţi, informează BBC.

Sursa citată afirmă că nava respectivă era operată de organizaţia caritabilă Open Arms şi a fost ţinută pe mare aproape trei săptămâni înainte de a i se permite să acosteze pe insula Lampedusa în urma unui ordin judecătoresc.

Salvini, care era pe atunci ministru de Interne, neagă acuzaţiile de răpire şi neglijenţă în serviciu. El a declarat sâmbătă că a vrut să împiedice ca Italia să devină o „tabără de refugiaţi pentru toată Europa” şi s-a declarat „vinovat de apărarea Italiei şi a italienilor”.

Nava Opens Arms transporta 147 de migranţi care fuseseră ridicaţi de pe coasta libiană când a fost împiedicată să acosteze la Lampedusa.

Insula, situată aproximativ la jumătatea distanţei dintre Marea Mediterană şi continentul italian, a fost în ultimii ani un punct de debarcare pentru mii de migranţi care încercau să intre în Europa.

În calitate de ministru de Interne, Salvini a pus în aplicare o politică de „porturi închise” care, în opinia sa, ar elimina stimulentele pentru traficanţii de persoane.

Membrii echipajului au declarat în timpul procesului că starea de bine a migranţilor şi condiţiile sanitare de la bordul navei s-au deteriorat în timp ce ambarcaţiunea era ţinută în larg - rezultând, printre altele, o epidemie de scabie.

Procurorul Geri Ferrara a declarat la tribunalul din Sicilia că există „un principiu-cheie care nu este discutabil”.

„Între drepturile omului şi protecţia suveranităţii statului, drepturile omului sunt cele care trebuie să prevaleze în sistemul nostru din fericire democratic”, a afirmat el.

În ianuarie, Salvini a declarat că a înţeles că „situaţia [de pe navă] nu era în pericol”.

Un verdict în proces, care a început în octombrie 2021, ar putea veni luna viitoare. Dacă va fi condamnat, Salvini ar putea fi, de asemenea, blocat de la ocuparea unei funcţii guvernamentale.

Răspunzând la sentinţa solicitată pe X, Salvini a declarat că „apărarea Italiei nu este o crimă şi nu voi renunţa, nici acum, nici niciodată”.

„Datorită acţiunilor guvernului meu, debarcările, decesele şi dispariţiile din Marea Mediterană au scăzut. Această navă spaniolă nu a fost niciodată împiedicată să meargă nicăieri, cu excepţia Italiei. Nu am mai putut fi tabăra de refugiaţi pentru întreaga Europă. Niciun guvern şi niciun ministru din istorie nu a fost vreodată acuzat sau trimis în judecată pentru apărarea graniţelor propriei ţări”, a spus el.

Potrivit datelor ONU, sosirile pe mare în Italia au scăzut la 11.471 în 2019, semnificativ mai mici decât cifrele din anii anteriori sau următori.

Salvini este şeful partidului Liga Nordului, care se opune migraţiei ilegale, şi face parte dintr-un guvern de coaliţie cu Mişcarea Cinci Stele a premierului Giorgia Meloni.

Sâmbătă, Meloni i-a oferit lui Salvini „întreaga sa solidaritate”.

„Este de necrezut că un ministru al Republicii Italiene riscă şase ani de închisoare pentru că şi-a făcut datoria de a apăra frontierele naţiunii, aşa cum prevede mandatul primit de la cetăţeni. Transformarea datoriei de a proteja frontierele Italiei de imigraţia ilegală într-o infracţiune este un precedent foarte grav”, a scris ea pe X.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor