Fără partidul „Şansă”, afiliat fugarului Şor, la alegerile din 20 octombrie din R. Moldova

Partidul „Şansă” (radiochisinau.md)
Maria Maevschi
16.09.2024

Fără partidul „Şansă” la referendumul constituţional din toamna acestui an, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) şi-a anulat hotărârea prin care anterior a acceptat cererea acestei formaţiuni în calitate de candidat la plebiscit cu opţiunea „Nu”, notează TV8. Astfel, partidul „Şansă” afiliat fostului deputat fugar Ilan Şor nu va putea organiza activităţi de campanie la exerciţiul electoral din 20 octombrie.

Membrii CEC şi-au motivat decizia prin faptul că judecătoria din oraşul Bălţi a dispus limitarea activităţii partidului „Şansă” – parte a blocului „Pobeda” (Victorie) înregistrat de Ilan Şor la Moscova, pentru o perioadă de trei luni, hotărâre menţinută şi de Curtea de Apel.

Într-o postare pe Telegram, liderul formaţiunii, fostul jurnalist Alexei Lungu, a calificat decizia drept abuz, menţionând că „încalcă dreptul unui partid de a participa la un proces democratic” şi a precizat că va continua să promoveze campania anti-referendum.

Potrivit presei de la Chişinău, Alexei Lungu a fost până nu demult gazda talk-show-urilor politice din studiourile Publika TV şi Prime TV, asociate cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, ulterior a trecut la NTV Moldova asociat cu fostul preşedinte şi lider al Socialiştilor Igor Dodon, iar spre final de carieră jurnalistică acesta a lucrat la TV6 şi Orizont TV, asociate cu fugarul Ilan Şor. În vara anului 2023, Alexei Lungu a devenit liderul partidului „Şansă”, formaţiune apărută imediat după scoaterea în afara legii a partidului Şor de către Curtea Constituţională.

Partidul „Şansă” a fost înregistrat de CEC în calitate de participant la referendum pe 7 septembrie 2024. Membrii Comisiei notau atunci că înregistrarea poate fi revocată, „în cazul emiterii deciziei judecătoreşti executorii privind limitarea activităţii solicitantului”, scrie Radio Chişinău.

Amintim că la mijlocul lunii august, Judecătoria Bălţi a limitat activitatea partidului „Şansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Şor, pentru o perioadă de trei luni, inclusiv în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul din 20 octombrie.

Instanţa a pronunţat decizia ca urmare a unui demers al Ministerului Justiţiei care ceruse limitarea activităţii acestui partid pentru şase luni din cauza neregulilor în actele financiare depistate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

La 11 septembrie, examinând recursul Partidului „Şansă”, Curtea de apel Bălţi a menţinut decizia primei instanţe. În urma deciziei CEC din 14 septembrie curent, în lista participanţilor la referendum înregistraţi oficial au rămas şase partide cu opţiunea „DA” şi două partide cu opţiunea „NU”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor