Tensiuni diplomatice la Caracas. Venezuela arestează doi spanioli şi trei americani, acuzaţi de complot împotriva lui Maduro

Dictatorul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro (Federico Parra/AFP/Getty Images)
Redacţia
16.09.2024

Autorităţile venezuelene au arestat doi spanioli, trei cetăţeni americani şi un ceh pe care îi acuză de legături cu presupuse planuri de destabilizare a ţării sud-americane, a declarat sâmbătă un oficial venezuelean de rang înalt, citat de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că „un militar american” a fost reţinut în Venezuela şi că era la curent cu rapoarte neconfirmate privind reţinerea a încă doi cetăţeni americani în această ţară, dar a respins o afirmaţie din partea Venezuelei privind implicarea SUA în orice complot de răsturnare a guvernului.

Anunţul Venezuelei este de natură să adâncească tensiunile deja semnificative ale ţării cu Spania şi Statele Unite, după alegerile prezidenţiale contestate din iulie.

Într-o conferinţă de presă, ministrul venezuelean de Interne, Diosdado Cabello, a declarat că doi spanioli ar avea legături cu serviciile secrete ale Spaniei şi ar plănui asasinarea unui primar.

Presa spaniolă a relatat că guvernul spaniol a negat această afirmaţie.

Cabello a acuzat, de asemenea, trei cetăţeni americani şi un ceh de implicare în acte teroriste, inclusiv presupuse planuri de asasinare a lui Maduro şi a altor oficiali.

„Aceste grupuri încearcă să pună mâna pe bogăţia ţării, iar noi, ca guvern, vom răspunde ferm oricărei tentative de destabilizare”, a declarat Cabello.

El a adăugat că au fost confiscate aproximativ 400 de puşti originare din Statele Unite.

Departamentul de Stat a declarat că SUA nu a fost implicată într-o încercare de înlăturare a preşedintelui venezuelean de stânga Nicolas Maduro.

„Orice afirmaţii privind implicarea Statelor Unite într-un complot de răsturnare a lui Maduro sunt categoric false. Statele Unite continuă să sprijine o soluţie democratică la criza politică din Venezuela”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Căutăm informaţii suplimentare. Monitorizăm îndeaproape situaţia”, a adăugat oficialul, refuzând în acelaşi timp să ofere detalii suplimentare din motive de confidenţialitate.

O sursă din Ministerul spaniol de Externe a declarat că a solicitat Venezuelei mai multe informaţii.

„Ambasada Spaniei a trimis o notă verbală guvernului venezuelean prin care solicită acces la cetăţenii reţinuţi pentru a le verifica identitatea şi naţionalitatea şi pentru a şti de ce sunt acuzaţi exact”, a declarat sursa, sub rezerva anonimatului.

Cetăţenii spanioli au fost reţinuţi în timp ce făceau fotografii în oraşul Puerto Ayacucho, a declarat Cabello.

„Aceşti cetăţeni au legături - ştim că vor spune că nu, că este o minciună - au legături cu centrul. Spania va decide ce să facă, dacă va continua să se amestece în afacerile Venezuelei”, a spus Cabello, referindu-se la referindu-se la serviciile secrete spaniole.

Venezuela şi-a rechemat ambasadorul din Spania în această săptămână pentru consultări şi l-a convocat pe ambasadorul spaniol să se prezinte la Ministerul de Externe după ce un ministru spaniol l-a acuzat pe Maduro că conduce o „dictatură”, escaladând tensiunile diplomatice în urma unor alegeri prezidenţiale contestate.

Venezuela a fost, de asemenea, înfuriată de decizia premierului spaniol Pedro Sanchez de a se întâlni cu candidatul opoziţiei venezuelene Edmundo Gonzalez Urrutia, care s-a exilat în Spania săptămâna trecută după ce a fost ameninţat cu arestarea de regimul lui Maduro.

De asemenea, Caracasul a avut noi tensiuni cu Statele Unite, care l-au recunoscut pe candidatul opoziţiei Gonzalez Urrutia drept câştigător al alegerilor din 28 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor