Tensiuni în Comisia Europeană. Comisarul Thierry Breton anunţă că demisionează în urma conflictului cu von der Leyen

Thierry Breton (Getty Images)
Redacţia
16.09.2024

Comisarul european francez Thierry Breton a declarat luni că va demisiona din funcţia de membru al organului executiv al UE din cauza unei neînţelegeri cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, susţinând că aceasta ar fi cerut Parisului să îşi retragă candidatura, transmite Reuters.

Von der Leyen îşi finalizează lista de comisari pentru cel de-al doilea mandat în fruntea organului de conducere, care urmează să fie prezentată publicului săptămâna aceasta.

Breton, un fost director de întreprindere, a fost comisarul UE pentru industrie şi piaţa internă în timpul primului său mandat, supervizând multe dintre cele mai importante politici ale blocului, de la producţia de arme industriale la reglementarea Big Tech.

În scrisoarea sa de demisie, pe care Breton a postat-o pe X, acesta a declarat că von der Leyen a cerut Franţei „acum câteva zile” să îşi retragă numele de candidat ales pentru Comisie „din motive personale”, în schimbul unui „portofoliu presupus mai influent”.

Reuters nu a fost în măsură să verifice imediat afirmaţia. Biroul lui Von der Leyen nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

„În lumina acestor ultime evoluţii - o nouă mărturie a unei guvernanţe discutabile - trebuie să concluzionez că nu-mi mai pot exercita atribuţiile în cadrul Colegiului”, a declarat Breton în scrisoare.

Fiecare stat membru al UE va avea un loc la masa Comisiei, deşi ponderea politică şi importanţa acestora variază foarte mult în funcţie de portofoliu.

Preşedinţia franceză nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor