Un oficial sârb sancţionat de SUA se întâlneşte cu Putin, spune că Belgradul este un aliat şi nu se va alătura sancţiunilor occidentale

Aleksandar Vulin (Nataliia Direyeva / Getty Images)
Redacţia
05.09.2024

Serbia este un aliat al Rusiei, nu va impune niciodată sancţiuni împotriva Moscovei şi nu va adera niciodată la NATO, a declarat miercuri viceprim-ministrul acestei ţări balcanice, care s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite AP.

Remarcile lui Aleksandar Vulin, fost şef al serviciilor de informaţii care se află sub sancţiuni din partea SUA, reflectă relaţiile strânse persistente dintre Belgrad şi Moscova, în ciuda candidaturii proclamate a Serbiei de a adera la Uniunea Europeană.

„Este o mare onoare pentru mine să am privilegiul de a vorbi cu dumneavoastră”, i-a spus Vulin lui Putin. „Vă rog să mă credeţi când spun că este o mare încurajare pentru toţi sârbii, oriunde ar trăi”.

Serbia a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, deşi a condamnat agresiunea Moscovei. Preşedintele populist Aleksandar Vucic a declarat că impunerea sancţiunilor nu a fost în interesul naţional al Serbiei.

„Serbia nu este doar un partener strategic al Rusiei, Serbia este şi aliatul Rusiei”, a declarat Vulin. „Acesta este motivul pentru care presiunea asupra noastră de către Occident este uriaşă”.

Întâlnirea lui Vulin cu Putin în oraşul Vladivostok a avut loc la doar câteva zile după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat Serbia când Belgradul a semnat un acord pentru a cumpăra avioane de luptă franceze Rafale, o mişcare care a fost considerată o posibilă îndepărtare de Moscova.

Cancelarul german Olaf Scholz a vizitat anterior şi Belgradul pentru semnarea unui acord provizoriu al UE cu Serbia privind materiile prime necesare în tranziţia ecologică.

Cei doi s-au întâlnit la Vladivostok în marja unui forum economic menit să atragă investiţii străine şi să prezinte Rusia acestora. Salutându-l pe Vulin în momentul în care cei doi s-au aşezat la masa pentru discuţii, Putin şi-a exprimat speranţa că viceprim-ministrul Serbiei va putea „să privească îndeaproape şi să evalueze posibilităţile de cooperare cu o regiune atât de mare şi de promiţătoare” precum Extremul Orient al Rusiei.

Vulin i-a spus lui Putin că legăturile strânse ale Serbiei cu Rusia vor continua în viitor.

„Serbia condusă de Aleksandar Vucic este o Serbie care nu va deveni niciodată membră a NATO, care nu va impune niciodată sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse şi care nu va permite niciodată ca teritoriul său să fie folosit pentru orice acţiuni anti-ruseşti”, a afirmat el, adăugând că „Serbia nu a devenit şi nu va deveni parte a isteriei antiruseşti”.

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva lui Vulin în iulie anul trecut, acuzându-l de implicare în transporturi ilegale de arme, trafic de droguri şi abuz de funcţie publică şi de ajutorare a influenţei Rusiei în Balcanii volatili.

Vulin a primit două medalii de onoare din partea Rusiei.

Sancţiunile americane împotriva persoanelor şi companiilor din Balcani sunt menite să contracareze încercările de a submina pacea şi stabilitatea în regiunea volatilă şi influenţa „malignă” a Rusiei.

Occidentul şi-a intensificat eforturile de a atrage regiunea tulbure în sânul său, temându-se că Rusia ar putea provoca tulburări pentru a distrage atenţia de la războiul din Ucraina. Balcanii au trecut prin mai multe războaie în anii 1990, iar tensiunile încă persistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor