Rebelii Houthi ar fi lovit Israelul cu o "nouă rachetă balistică hipersonică". Parcurge peste 1.900 de kilometri în 11 minute

Armata israeliană a declarat că o rachetă trasă din Yemen a ajuns în centrul Israelului. (Getty Images)
Redacţia
16.09.2024

Reblii Houthi din Yemen au declarat că grupul militant a lovit Israelul folosind o „nouă rachetă balistică hipersonică”, transmite Business Insider.

Yahya Sarea, purtător de cuvânt al Houthi, a declarat că racheta a avut nevoie de doar 11 minute şi jumătate pentru a parcurge mai mult de 1.900 de kilometri.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au declarat că au identificat o rachetă sol-sol lansată din Yemen deasupra Israelului, zona centrală. IDF a declarat că proiectilul „cel mai probabil s-a fragmentat în aer” înainte de a cădea într-o zonă deschisă.

„Nu au fost raportate cazuri de persoane rănite”, a anunţat armata israeliană pe X.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ulterior că Houthi vor plăti un „preţ greu” pentru atac.

Începând din octombrie, au avut loc schimburi de lovituri aeriene între rebelii Houthi şi Israel, în semn de sprijin pentru grupul militant palestinian Hamas în războiul său cu Israelul, care a început în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie.

Sarea a declarat că, pe măsură ce se apropie data de 7 octombrie, Israelul ar trebui să se aştepte la mai multe lovituri, „inclusiv ca răspuns la agresiunea sa asupra oraşului Hodeidah”, relatează Reuters.

Sarea se referea la loviturile israeliene asupra oraşului portuar yemenit Hodeidah din iulie, care au ucis cel puţin şase persoane.

Conflictul dintre Israel şi gruparea militantă Houthi a dus, de asemenea, la haos în jurul Mării Roşii, rebelii vizând în mod repetat transportul maritim din regiune şi atrăgând Marina SUA în ceea ce un analist a descris ca fiind cea mai intensă luptă a serviciului de la al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Fabian Hinz, cercetător în domeniul apărării şi al analizei militare în cadrul think tank-ului Internaţional Institute for Strategic Studies, Houthi a făcut eforturi notabile în ultimii ani pentru a acumula o gamă largă de arme anti-navă, inclusiv rachete de croazieră şi balistice, Iranul fiind principala sursă de tehnologie a rachetelor anti-navă.

Hinz a afirmat că, deşi militanţii Houthi au indicat atacurile Hamas din 7 octombrie drept motiv pentru care au vizat transportul maritim, Iranul a început cu mult înainte de această dată să furnizeze grupului arme anti-navă, sugerând un „accent iranian pe termen lung pe consolidarea capacităţilor anti-navă ale Houthi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor