Furtuna Boris loveşte fără milă. Case scufundate şi vieţi pierdute în urma inundaţiilor în Europa Centrală [Video]

Ploile torenţiale provocate de furtuna Boris au inundat localităţi din estul României, 14 septembrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
16.09.2024

Bilanţul inundaţiilor din Europa Centrală a crescut duminică la opt morţi, mii de oameni fiind evacuaţi din casele lor din Republica Cehă în urma zilelor de ploi torenţiale care au provocat ieşirea din matcă a râurilor în mai multe părţi ale regiunii, transmite Reuters.

Un sistem de joasă presiune numit Boris a declanşat ploi torenţiale din Austria până în România, provocând unele dintre cele mai grave inundaţii din ultimele aproape trei decenii în zonele grav afectate, inclusiv în Republica Cehă şi Polonia.

În România, afectată de inundaţii sâmbătă, ploaia s-a atenuat duminică, dar mai multe ploi şi vânturi puternice sunt prognozate cel puţin până luni.

Mii de case au fost avariate în cursul weekendului, poduri au fost luate de ape şi cel puţin 250.000 de gospodării - în principal din Republica Cehă - au fost afectate de pene de curent.

O persoană s-a înecat duminică în sud-vestul Poloniei, un pompier care participa la operaţiunile de salvare şi-a pierdut viaţa în Austria şi alte două persoane au fost ucise în România, unde inundaţiile au făcut patru victime sâmbătă.

În Austria Inferioară, provincia din jurul Vienei în care oficialii guvernamentali au declarat că pompierul a murit, autorităţile au declarat zona calamitată şi au avertizat împotriva călătoriilor neesenţiale.

Un pod s-a prăbuşit în oraşul istoric polonez Glucholazy, în apropiere de graniţa cu Cehia, iar autorităţile locale au ordonat evacuări duminică dimineaţă. Presa locală a declarat că un alt pod s-a prăbuşit în oraşul de munte Stronie Slaskie, unde un baraj a cedat, potrivit Institutului meteorologic polonez.

Premierul polonez Donald Tusk, care a vizitat zonele inundate din apropiere, a declarat pe platforma X că guvernul va anunţa o stare de dezastru şi va solicita ajutorul Uniunii Europene.

Sub ape

În Republica Cehă vecină, poliţia a declarat că este în căutarea a trei persoane care se aflau într-o maşină ce a plonjat sâmbătă în râul Staric, în apropiere de Lipova-lazne, un sat aflat la aproximativ 235 km est de capitala Praga. Precipitaţiile din zonă au atins aproximativ 500 mm începând de miercuri.

Imaginile filmate au arătat cum apele se revarsă asupra satului Lipova-lazne şi localitatăţii vecine Jesenik, deteriorând unele case şi transportând moloz.

„Nu ştim ce va urma. Reţeaua de internet nu funcţionează, telefoanele nu funcţionează [...] Aşteptăm pe cineva să vină să ne ajute”, a declarat Mirek Burianek, un locuitor din Jesenik.

Pavel Bily, locuitor din Lipova-lazne, a declarat că inundaţiile au fost chiar mai grave decât cele din 1997.

„Casa mea este sub apă şi nu ştiu dacă mă voi mai întoarce la ea”, a spus el.

Locuitorii din unele zone inundate se pregăteau pentru înrăutăţirea condiţiilor.

„Când plouă (în munţii din apropiere), va ajunge aici în cinci sau şase ore”, a declarat Ferdinand Gampl, un locuitor în vârstă de 84 de ani din satul Visnova, situat la 138 km nord de Praga.

Serviciile de urgenţă au folosit un elicopter pentru a evacua persoanele blocate în districtul Lipova-lazne. În total, mai mult de 10.000 de persoane au fost evacuate în ţară, a declarat şeful serviciului de pompieri pentru televiziunea cehă.

În capitala Ungariei, Budapesta, oficialii au prognozat că fluviul Dunărea va creşte în a doua jumătate a acestei săptămâni la peste 8,5 metri, apropiindu-se de un record de 8,91 metri în 2013.

Pe măsură ce ploaia s-a potolit în România, lucrătorii au încercat să restabilească alimentarea cu energie electrică a aproximativ 11.000 de locuinţe, iar eforturile de curăţare au început, locuitorii evaluând pagubele.

„Tot ce am este distrus”, a declarat Victoria Sălceanu din satul Slobozia Conachi, situat în estul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor