Putin semnează legea care acordă imunitate condamnaţilor penal care se înrolează în armată

Vladimir Putin, aprilie 2024 (Gavril Grigoriov/POOL/AFP via Getty Images)
Redacţia
03.10.2024

Disperat să îşi refacă forţele armate reduse serios de războiul de uzură pe care îl duce de aproape trei ani împotriva Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri o lege care le va permite inculpaţilor să scape de urmărirea penală şi de potenţiala pedeapsă cu închisoarea dacă se înrolează în armată.

Potrivit The Hill, proiectul de lege a fost aprobat iniţial de Curtea Supremă şi de Parlamentul rus înainte ca Putin să semneze măsura, care ar putea trimite 20.000 de noi soldaţi pe linia frontului în războiul împotriva Ucrainei, potrivit unui raport al postului independent rus Important Stories.

"Dintre cele aproximativ 60.000 de persoane acuzate, se aşteaptă ca 40% să fie 'recrutate'", a declarat reporterilor un oficial al Ministerului rus al Apărării.

Persoanele care doresc imunitate trebuie să semneze un contract pentru a se alătura forţelor de invazie ale Rusiei în Ucraina, în ceea ce Kremlinul numeşte „operaţiunea sa militară specială”.

Încă de la începutul războiului, Rusia a recrutat deţinuţi condamnaţi sau persoane aflate sub anchetă pentru a se alătura forţelor armate. Washington Post a relatat despre cazuri de soldaţi închişi anterior care au servit pe câmpul de luptă şi s-au întors acasă doar pentru a recidiva.

Putin a extins continuu armata sa, care era deja printre cele mai mari din lume. Luna trecută, el a ordonat mărirea cu 180.000 de soldaţi a efectivelor obişnuite ale armatei ruse, până la un total de 1,5 milioane, ceea ce ar face să devină a doua ca mărime după China.

Măsura va intra în vigoare la 1 decembrie, fiind a treia oară când Putin a mărit dimensiunea armatei de la lansarea invaziei ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor