O bombă americană din Al Doilea Război Mondial explodează pe un aeroport japonez, lăsând un crater pe calea de rulare

Craterul lăsat în calea de rulare a aeroportului japonez, după explozia unei bombe din cel de-al Doilea Război Mondial, 2 octombrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
03.10.2024

O bombă americană neexplodată din al Doilea Război Mondial, care fusese îngropată pe un aeroport japonez, a explodat miercuri, provocând un crater mare pe o cale de rulare şi anularea a peste 80 de zboruri, potrivit AP News.

Nimeni nu a fost rănit şi nicio aeronavă nu se afla în apropiere atunci când bomba a explodat pe aeroportul Miyazaki din sud-vestul Japoniei, au declarat oficiali ai Ministerului Transporturilor şi Terenurilor.

O anchetă a Forţelor de autoapărare şi a poliţiei a confirmat că explozia a fost cauzată de o bombă americană de aproape 230 de kilograme şi că nu a existat niciun alt pericol. Oficialii au stabilit ce a cauzat detonarea bruscă a acesteia.

O înregistrare video realizată de o şcoală de aviaţie din apropiere a arătat cum explozia a aruncat în aer bucăţi de asfalt, ca o fântână. Videoclipurile difuzate de televiziunea japoneză au arătat un crater pe calea de rulare cu un diametru de aproximativ 7 metri şi o adâncime de 1 metru.

Secretarul şef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi, a declarat că peste 80 de zboruri au fost anulate la aeroport până miercuri la amiază.

Aeroportul a transmis că avariile la calea de rulare au fost reparate peste noapte, iar zborurile au fost reluate joi dimineaţă.

Aeroportul Miyazaki a fost construit în 1943 ca fost teren de antrenament de zbor al Marinei Imperiale Japoneze, de unde unii piloţi kamikaze au decolat în misiuni de atac sinucigaş.

O serie de bombe neexplodate lansate de armata americană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost dezgropate în zonă, au declarat oficialii Ministerului Apărării.

Sute de tone de bombe neexplodate din timpul războiului rămân îngropate în întreaga Japonie şi sunt uneori dezgropate pe şantierele de construcţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor