În spatele uşilor închise, Rusia judecă patru jurnalişti pentru legături cu echipa lui Navalnîi

Antonina Favorskaia într-un tribunal din Moscova (Twitter / SOVA)
Redacţia
03.10.2024

Patru jurnalişti ruşi au fost judecaţi, miercuri, la Moscova sub acuzaţia de implicare într-un grup „extremist”, după ce autorităţile i-au acuzat că lucrează pentru organizaţia interzisă a regretatului disident Alexei Navalnîi, transmite Reuters.

Cazurile împotriva Antoninei Favorskaia, Serghei Karelin, Konstantin Gabov şi Artem Kriger evidenţiază poziţia din ce în ce mai precară a jurnaliştilor din Rusia, unde grupurile pentru libertatea presei afirmă că zeci de jurnalişti se află în prezent în spatele gratiilor.

După aproximativ 30 de minute de proceduri deschise în instanţă, judecătorul a aprobat o cerere a procuraturii de a evacua presa şi publicul pentru restul procesului, pe baza unei scrisori din partea departamentului de combatere a extremismului al Ministerului rus de Interne, potrivit căruia susţinătorii lui Navalnîi pregătesc „provocări”.

Cotidianul independent Mediazona l-a citat pe Kriger spunându-i judecătorului înainte să li se ordone jurnaliştilor să părăsească sala: „Acesta este doar un fel de arhaism. Aşa se procedează în regimurile totalitare”.

Jurnaliştii riscă fiecare până la şase ani de închisoare dacă sunt găsiţi vinovaţi. Ei nu au fost invitaţi să pledeze "nevinovat" sau "vinovat" în partea din audiere care a fost deschisă presei.

Procurorii afirmă că aceştia ar fi creat materiale pentru canalul YouTube al Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi (FBK), care este etichetată în Rusia drept „agent străin” şi organizaţie extremistă, fiind interzisă.

Gabov şi Karelin sunt liber-profesionişti care au lucrat pentru o serie de organizaţii de ştiri, precum Reuters şi The Associated Press. Un purtător de cuvânt al Reuters a declarat că Gabov a lucrat ocazional pentru agenţia de ştiri între sfârşitul anului 2022 şi începutul anului 2024 ca redactor.

„Nu credem că acuzaţiile împotriva sa au legătură în vreun fel cu munca sa freelance la Reuters. Reuters este profund angajată faţă de libertatea presei şi se opune arestării şi reţinerii oricărui jurnalist din motive legate de raportare. Jurnaliştii trebuie să fie liberi să relateze ştiri în interes public, fără teama de hărţuire sau vătămare, oriunde s-ar afla”, a declarat purtătorul de cuvânt.

AP a declarat la momentul arestării lui Karelin, în aprilie, că este foarte îngrijorată de detenţia acestuia.

Favorskaia şi Kriger lucrează amândoi pentru SOTAVision, un post independent care a fost, de asemenea, desemnat agent străin. Jurnalista a înregistrat ultimul videoclip cu Navalnîi participând la o audiere în instanţă pe 15 februarie, cu o zi înainte ca acesta să moară subit într-o colonie penală din Arctica. Antonina Favorskaia, a fost arestată în martie, iar Kriger în iunie.

Rusia a intensificat presiunea asupra reporterilor naţionali şi străini de la începutul războiului său din Ucraina. Potrivit grupului internaţional pentru libertatea presei Reporteri Fără Frontiere, 34 de jurnalişti şi alţi şase lucrători media sunt în prezent în detenţie în Rusia.

Kremlinul nu comentează cazurile juridice individuale, afirmând că este de competenţa instanţelor să aplice legislaţia rusă. Kremlinul i-a catalogat pe susţinătorii lui Navalnîi drept scandalagii care vor să provoace revoluţii şi să destabilizeze Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor