Israelul loveşte centrul Beirutului. Şase persoane au fost ucise în atac

Israelul a bombardat centrul Beirutului joi dimineaţă, 3 octombrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
03.10.2024

Israelul a bombardat centrul Beirutului joi dimineaţă, cel puţin şase persoane fiind ucise, după ce forţele sale au suferit cea mai mortală zi pe frontul libanez într-un an de confruntări împotriva grupării Hezbollah, susţinute de Iran, transmite Reuters.

Israelul a declarat că a efectuat un atac aerian asupra Beirutului. Martorii au declarat că au auzit o explozie puternică, iar o sursă de securitate a declarat că a fost vizată o clădire din cartierul Bachoura din centrul Beirutului, aproape de parlament, aceasta fiind cea mai apropiată lovitură israeliană de capitala Libanului.

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi şapte rănite, au declarat oficiali libanezi din domeniul sănătăţii. O fotografie care circulă pe grupurile WhatsApp libaneze, ce nu a putut fi verificată imediat, arată o clădire grav avariată, cu primul etaj în flăcări.

Trei rachete au lovit, de asemenea, suburbia sudică Dahiyeh, unde liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a fost ucis săptămâna trecută, şi s-au auzit explozii puternice, au declarat oficiali libanezi din domeniul securităţii. Suburbiile din sud au fost lovite miercuri de peste 10 lovituri israeliene.

Forţele de Apărare ale Israelului au îndemnat locuitorii satelor libaneze care şi-au părăsit casele să nu se întoarcă până la noi ordine. „Raidurile IDF continuă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, pe X.

La o zi după ce Iranul a lansat mai mult de 180 de rachete asupra Israelului, Israelul a declarat miercuri că opt soldaţi au fost ucişi în lupte terestre în sudul Libanului, în timp ce forţele sale au pătruns pe teritoriul vecinului său din nord.

Armata israeliană a declarat că unităţi regulate de infanterie şi blindate s-au alăturat operaţiunilor sale terestre din Liban miercuri, în timp ce atacul cu rachete al Iranului şi promisiunea Israelului de a riposta au sporit îngrijorarea că Orientul Mijlociu, producător de petrol, ar putea fi prins într-un conflict mai larg.

Hezbollah a declarat că luptătorii săi au atacat forţele israeliene în interiorul Libanului. Mişcarea a raportat ciocniri la sol pentru prima dată de când forţele israeliene au trecut graniţa luni. Hezbollah a declarat că a distrus trei tancuri israeliene Merkava cu rachete în apropierea oraşului de frontieră Maroun El Ras.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, într-un videoclip de condoleanţe, a declarat: „Suntem la apogeul unui război dificil împotriva Axei răului a Iranului, care vrea să ne distrugă.

„Acest lucru nu se va întâmpla pentru că vom sta împreună şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom câştiga împreună”, a spus el.

Apel la diplomaţie

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că raidurile aeriene israeliene au ucis cel puţin 46 de persoane în sudul şi centrul ţării în ultimele 24 de ore.

Iranul a declarat miercuri că tirul său de rachete - cel mai mare atac al său asupra Israelului - s-a încheiat, cu excepţia unor noi provocări, însă Israelul şi Statele Unite au promis că vor riposta dur.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că nu va sprijini niciun atac israelian asupra siturilor nucleare ale Iranului ca răspuns la atacul cu rachete balistice şi a îndemnat Israelul să acţioneze „proporţional” împotriva duşmanului său regional.

Biden s-a alăturat unei convorbiri telefonice cu alţi lideri ai Grupului celor şapte mari puteri pentru a coordona un răspuns, inclusiv noi sancţiuni împotriva Teheranului, a declarat Casa Albă.

Liderii G7 şi-au exprimat „îngrijorarea puternică” cu privire la criza din Orientul Mijlociu, dar au afirmat că o soluţie diplomatică este încă viabilă iar un conflict la nivelul regiunii nu este în interesul nimănui, se arată într-o declaraţie.

Peste 1 milion de libanezi, strămutaţi

Hezbollah a declarat că a respins forţele israeliene în apropierea mai multor oraşe de frontieră şi a tras rachete asupra posturilor militare din Israel.

Şeful mass-media al grupării paramilitare, Mohammad Afif, a declarat că aceste lupte au fost doar „prima rundă” şi că Hezbollah are suficienţi luptători, arme şi muniţii pentru a respinge Israelul.

Armata israeliană a declarat că incursiunea sa vizează în mare parte distrugerea tunelurilor şi a altor infrastructuri de la graniţă şi că nu există planuri pentru o operaţiune mai amplă care să vizeze Beirutul din nord sau marile oraşe din sud.

Cu toate acestea, a emis noi ordine de evacuare pentru aproximativ 20 de oraşe de-a lungul frontierei de sud, instruindu-i pe locuitori să se îndrepte spre nord de râul Awali, care curge de la est la vest la aproximativ 60 km nord de frontiera israeliană.

Peste 1.900 de persoane au fost ucise şi peste 9.000 au fost rănite în Liban în aproape un an de lupte transfrontaliere, majoritatea deceselor survenind în ultimele două săptămâni, potrivit statisticilor guvernului libanez.

Prim-ministrul interimar Najib Mikati a declarat că aproximativ 1,2 milioane de libanezi au fost strămutaţi de atacurile israeliene.

Malika Joumaa, din Sudan, s-a adăpostit în biserica Sfântul Iosif din Beirut după ce a fost forţată să-şi părăsească locuinţa de lângă Sidon, în sudul coastei Libanului, împreună cu soţul şi cei doi copii.

„Este bine că biserica ne-a oferit ajutorul. Aveam de gând să rămânem pe străzi; unde ne-am fi dus?”

Iranul a descris atacul cu rachete de marţi drept un răspuns la uciderea de către Israel a unor lideri militanţi, inclusiv Nasrallah, la atacurile din Liban împotriva grupului şi la războiul Israelului împotriva militanţilor palestinieni Hamas susţinuţi de Iran în Gaza.

Atacul cu rachete nu a făcut victime în Israel, însă o persoană a fost ucisă în Cisiordania ocupată de Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor