Putin se întâlneşte cu Assad la Kremlin, pe fondul tensiunilor crescânde în Orientul Mijlociu

Preşedintele Vladimir Putin (dreapta) dă mâna cu preşedintele sirian Bashar al-Assad în timpul întâlnirii lor la Kremlin, pe 24 iulie 2024. (Getty Images)
Redacţia
26.07.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, la Kremlin, conform unei înregistrări video distribuite joi de serviciul de presă al Kremlinului, relatează AP News.

Putin şi Assad s-au întâlnit ultima dată în martie 2023 la Kremlin, cu ocazia aniversării a 12 ani de la începutul revoltei siriene, transformată ulterior în război civil. La acea întâlnire, Putin a subliniat rolul armatei ruse în stabilizarea Siriei.

„Având în vedere toate evenimentele care au loc astăzi în întreaga lume şi în regiunea eurasiatică, întâlnirea noastră de astăzi pare foarte importantă”, i-a spus Assad lui Putin, prin intermediul unui translator rus.

Kremlinul nu a oferit detalii cu privire la discuţiile dintre Putin şi Assad, însă un potenţial punct de discuţie ar fi fost restabilirea relaţiilor diplomatice între Siria şi Turcia.

Rusia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai guvernului lui Assad, dar are, de asemenea, legături strânse cu Turcia şi a făcut presiuni pentru reluarea relaţiilor dintre cele două ţări.

Turcia şi Siria şi-au întrerupt relaţiile în 2011, când protestele antiguvernamentale în masă şi represiunea brutală a forţelor de securitate siriene au degenerat în războiul civil încă în desfăşurare. Turcia a sprijinit grupurile de insurgenţi sirieni care încercau să-l răstoarne pe Assad şi menţine încă forţe în nord-vestul Siriei, controlat de opoziţie, ceea ce a provocat furia Damascului.

În decembrie 2022, miniştrii apărării din Turcia, Siria şi Rusia au purtat discuţii la Moscova, prima reuniune la nivel ministerial între Turcia şi Siria din 2011. Rusia a intermediat, de asemenea, întâlniri între oficiali sirieni şi turci anul trecut.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Assad au semnalat recent că sunt interesaţi de restabilirea relaţiilor diplomatice.

Săptămâna trecută, un ziar turc a raportat că Erdogan se va întâlni cu Assad la Moscova în luna august, însă oficialii turci au negat informaţia, afirmând că aceasta „nu reflectă adevărul”.

La începutul acestei luni, Erdogan a declarat că l-a invitat pe Assad să viziteze Turcia sau să se întâlnească într-o ţară terţă.

Vorbind cu reporterii pe 15 iulie, Assad a declarat că, pentru ca relaţiile să revină la normal, Turcia ar trebui să-şi retragă trupele din nordul Siriei şi să înceteze să sprijine grupurile insurgente pe care Damascul le descrie drept „terorişti”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor