Primul telefon mobil care funcţionează fără baterii (video)

Cercetătorii de la University of Washington au inventat un telefon mobil fără baterie, care colectează cei câţiva microwaţi de putere necesari funcţionării de la semnalele radio sau lumina ambientală.
Telefon mobil fără baterie
Mioara Stoica
15.07.2017

Echipa a făcut, de asemenea, apeluri de pe Skype, folosind telefonul fără baterie, arătând că prototipul, făcut din componente comerciale disponibile, poate primi şi transmite voce şi poate comunica cu o staţie bază.

Noua tehnologie este detaliată într-un articol publicat pe 1 iulie, în Proceedings of the Association for Computing Machinery on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies.

„Am construit ceea ce noi credem că este primul telefon mobil care consumă aproape zero energie”, a explicat într-o declaraţie co-autorul Shyam Gollakota, profesor asociat de la Şcoala Paul G. Allen de Informatică şi Inginerie de la University of Washington.

„Pentru a atinge puterea extrem de scăzută de care are nevoie un telefon ca să funcţioneze, prin colectarea de energie din mediul ambiant, a trebuit să regândim în mod fundamental modul în care aceste dispozitive sunt proiectate.”

Echipa de oameni de ştiinţă şi ingineri electrici de la University of Washington a eliminat un pas care solicită multă energie în cele mai multe transmisii celulare moderne, cel de conversie a semnalelor analogice, care transmit sunetul la datele digitale pe care un telefon le poate înţelege. Acest proces consumă atât de multă energie încât a fost imposibil de proiectat un telefon care se poate baza pe surse de energie ambientală.

Mai mult decât atât, telefonul mobil fără baterie profită de micile vibraţii din microfon sau din difuzor care apar atunci când o persoană vorbeşte la un telefon sau ascultă un apel.

O antenă conectată la aceste componente converteşte aceste mişcări în semnal radio analogic standard, emis de o staţie bază celulară. Acest proces codifică, în esenţă, tiparele de vorbire în semnale radio reflectate într-un mod care nu utilizează aproape nicio energie.

Pentru a transmite voce, telefonul utilizează vibraţiile din microfonul dispozitivului pentru codificarea tiparelor de voce în semnalele reflectate. Pentru a primi vocea, converteşte semnalele radio codate în vibraţii sonore, care sunt captate de către difuzorul telefonului. În prototipul dispozitivului, utilizatorul apasă un buton pentru a comuta între aceste două moduri de „emisie” şi „recepţie”.

Totuşi, telefonul fără baterie are nevoie de puţină energie pentru a efectua unele operaţiuni. Prototipul are o putere aproximativă de 3,5 microwaţi.

Cercetătorii de la University of Washington, au demonstrat cum se colectează această cantitate mică de energie din două surse diferite. Într-un caz, prototipul de telefon fără baterie a putut funcţiona cu energia semnalelor radio ambientale transmise de o staţie bază aflată la 10 metri distanţă.

În celălalt caz, folosind energia colectată de la lumina ambientală cu o celulă solară minusculă, cam de mărimea unui bob de orez, dispozitivul a putut comunica cu o staţie bază aflată la mai mult de 15 metri distanţă.

Mai multe informaţii: Battery Free Phone: Make Calls Without Ever Charging a Battery, University of Washington: First battery-free cellphone makes calls by harvesting ambient power, Yoytube

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor