TikTok s-a închis în SUA. Trump semnalează o posibilă amânare de 90 de zile a interdicţiei
Platforma de social media TikTok a devenit indisponibilă în Statele Unite sâmbătă seară, înainte de intrarea în vigoare a unei interdicţii federale privind aplicaţia chineză de filme scurte. Aplicaţia a dispărut, de asemenea, din magazinele de aplicaţii.
„O lege care interzice TikTok a fost promulgată în Statele Unite. Din păcate, asta înseamnă că nu puteţi folosi TikTok pentru moment. Suntem norocoşi că preşedintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluţie pentru a reinstaura TikTok după ce îşi va prelua funcţia. Vă rugăm să rămâneţi conectaţi”, se arată într-un mesaj pe aplicaţie.
Preşedintele ales Donald Trump a declarat sâmbătă că, probabil, va acorda platformei TikTok o amânare temporară a unei interdicţii iminente privind legăturile acesteia cu China, ceea ce ar permite platformei să continue să funcţioneze în Statele Unite în timp ce administraţia sa întreprinde o revizuire atentă a situaţiei.
„Extinderea cu 90 de zile se va face cel mai probabil, pentru că este adecvat. Dacă voi decide să fac asta, probabil că o voi anunţa luni”, a declarat Trump pentru NBC într-un interviu acordat sîmbătă, 18 ianuarie.
Comentariile preşedintelui ales vin după ce TikTok a declarat vineri târziu că va fi „forţată să se închidă” duminică - cu o zi înainte de învestirea acestuia - dacă administraţia Biden nu oferă o garanţie că nu va aplica o lege care cere companiei să vândă platforma din SUA sau să se confrunte cu o interdicţie la nivel naţional.
„Declaraţiile emise astăzi atât de Casa Albă Biden, cât şi de Departamentul de Justiţie nu au reuşit să ofere claritatea şi garanţiile necesare furnizorilor de servicii care sunt parte integrantă a menţinerii disponibilităţii TikTok pentru peste 170 de milioane de americani”, a transmis compania într-o declaraţie din 17 ianuarie.
Avertizarea TikTok privind „închiderea” a fost făcută după o decizie a Curţii Supreme a SUA, pronunţată vineri, care a confirmat o lege ce interzice aplicaţia în Statele Unite, cu excepţia cazului în care compania-mamă din China, ByteDance, vinde platforma până duminică. ByteDance a insistat în repetate rânduri că nu va vinde.
Casa Albă a intervenit în controversă sâmbătă, declarând că ameninţarea TikTok de a închide aplicaţia duminică nu este altceva decât un truc.
„Este un truc, iar noi nu vedem niciun motiv pentru ca TikTok sau alte companii să ia măsuri în următoarele zile, înainte ca administraţia Trump să preia funcţia luni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, pentru mai multe instituţii media.
Ea a adăugat că punerea în aplicare a legii care interzice TikTok - pe care preşedintele Joe Biden a semnat-o în aprilie 2024 - va depinde de viitoarea administraţie Trump.
„Ne-am expus poziţia în mod clar şi direct: acţiunile de punere în aplicare a acestei legi vor ţine de următoarea administraţie. Aşadar, TikTok şi alte companii ar trebui să discute cu ei orice preocupare”, a menţionat Jean-Pierre.
În conformitate cu această lege, denumită Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act (Legea pentru Protejarea Americanilor de Aplicaţii Controlate de Adversari Străini - n.n.), platforma deţinută de chinezi trebuia să fie vândută unei companii americane până la 19 ianuarie sau să fie interzisă în Statele Unite. În lipsa cesionării, TikTok va trebui, de asemenea, să fie eliminată din magazinele de aplicaţii, care riscă o amendă de până la 5.000 USD pentru fiecare utilizator care continuă să acceseze aplicaţia.
Capacităţile TikTok de colectare a datelor ar putea fi folosite de spionii chinezi pentru a supraveghea angajaţii federali şi contractorii, au avertizat oficialii americani din domeniul securităţii naţionale. TikTok a negat însă în mod repetat aceste acuzaţii.
Congresul a vizat TikTok şi ByteDance deoarece „dimensiunea şi vulnerabilitatea platformei la controlul de către adversari străini, împreună cu cantităţile vaste de date sensibile pe care le colectează platforma, justifică un tratament diferenţiat pentru a aborda preocupările de securitate naţională ale Guvernului”, a menţionat Curtea Supremă în avizul care susţine interdicţia.
„Nu există nicio îndoială că, pentru mai mult de 170 de milioane de americani, TikTok oferă o modalitate distinctivă şi expansivă de exprimare, un mijloc de implicare şi o sursă de comunitate”, arată Înalta Curte, adăugând „Dar Congresul a stabilit că cesiunea este necesară pentru a răspunde preocupărilor sale bine susţinute privind securitatea naţională în ceea ce priveşte practicile TikTok de colectare a datelor şi relaţia cu un adversar străin”.
Între timp, directorul general al TikTok, Shou Chew, a făcut lobby pentru ca aplicaţia să nu fie interzisă. Se zvoneşte că Chew intenţionează să participe la o serie de evenimente inaugurale la Washington în acest weekend în sprijinul lui Trump, căruia i-a mulţumit pentru „angajamentul său de a lucra cu noi pentru a găsi o soluţie care să menţină TikTok disponibil în Statele Unite”.
Prima campanie de interzicere a TikTok a fost lansată sub prima administraţie a lui Trump. Trump a fost vârful de lance al interdicţiei prin emiterea unui ordin executiv în 2020 care menţiona ameninţarea la adresa securităţii naţionale reprezentată de influenţa Chinei asupra aplicaţiei şi a datelor utilizatorilor pe care le colectează.
„Această colectare de date ameninţă să permită Partidului Comunist Chinez accesul la informaţiile personale şi private ale americanilor - permiţând potenţial Chinei să urmărească locaţiile angajaţilor şi contractorilor federali, să construiască dosare de informaţii personale pentru şantaj şi să efectueze spionaj corporativ”, se arată în ordinul lui Trump.
Trump a declarat după decizia de vineri a Curţii Supreme că va decide dacă va menţine interdicţia TikTok după învestirea sa din 20 ianuarie.
„Decizia Curţii Supreme era aşteptată şi toată lumea trebuie să o respecte. Decizia mea privind TikTok va fi luată într-un viitor nu prea îndepărtat, dar trebuie să am timp să analizez situaţia”, a declarat Trump într-o postare pe Social Truth.