Testul navei SpaceX Starship eşuează după lansarea din Texas
Ultimul test al uriaşei rachete Starship a companiei Space X a eşuat, la câteva minute după lansare, anunţă BBC.
Oficialii companiei lui Elon Musk au declarat că etajul superior a fost pierdut în urma unor probleme apărute după decolarea din Texas, joi.
Însă racheta Super Heavy a reuşit să revină la rampa de lansare conform planului, provocând o erupţie de aplauze din partea echipelor de control de la sol.
Misiunea a avut loc la câteva ore după primul zbor al sistemului de rachete Blue Origin New Glenn, susţinut de şeful Amazon, Jeff Bezos.
Cei doi miliardari din domeniul tehnologiei doresc amândoi să domine piaţa vehiculelor spaţiale.
„Starship a experimentat o dezasamblare rapidă neprogramată în timpul arderii sale de ascensiune. Echipele vor continua să analizeze datele de la testul de zbor de astăzi pentru a înţelege mai bine cauza principală.
Cu un astfel de test, succesul vine din ceea ce învăţăm, iar zborul de astăzi ne va ajuta să îmbunătăţim fiabilitatea Starship”, a postat SpaceX pe X.
Imagini neverificate distribuite pe reţelele de socializare arată ceea ce pare a fi racheta izbucnind în flăcări. Altele înfăţişau sfere portocalii de lumină zburând pe cer deasupra capitalei haitiene Port-Au-Prince, lăsând în urmă o dâră de fum.
„Succesul este incert, dar distracţia este garantată!” a scris Musk pe X, împărtăşind o înregistrare video care arată o dâră de foc străbătând cerul.
El a mai spus că „versiunile îmbunătăţite” ale navei şi ale boosterului „aşteaptă deja lansarea”.
„Indicaţia preliminară este că am avut o scurgere de oxigen/combustibil în cavitatea de deasupra firewall-ului motorului navei, care a fost suficient de mare pentru a crea o presiune mai mare decât capacitatea de aerisire”, a declarat Musk la scurt timp după aceea, adăugând că "nimic nu sugerează până acum amânarea următoarei lansări dincolo de luna viitoare".
Imaginile de la lansare au înregistrat 7,2 milioane de vizualizări, conform unui livestream SpaceX.
Sistemul Starship a decolat de la Boca Chica, Texas, la ora 17:38 EST (22:38 GMT) în cea de-a şaptea misiune de testare a companiei.
Etajul superior al Starship s-a separat de propulsorul său Super Heavy după aproape patru minute de zbor, conform planului.
Dar apoi, Dan Huot, directorul de comunicaţii al SpaceX, a raportat într-un flux live că echipele misiunii au pierdut contactul cu nava.
Acceleratorul Super Heavy a reuşit să revină la rampa de lansare la aproximativ şapte minute după decolare, aşa cum era planificat, provocând o erupţie de aplauze din partea echipelor de control de la sol.
Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) a declarat că a fost conştientă că „a avut loc o anomalie” în timpul misiunii SpaceX.
„FAA a încetinit pentru scurt timp şi a deviat aeronavele în jurul zonei în care cădeau resturi de vehicule spaţiale. Operaţiunile normale au fost reluate”, a precizat FAA într-o declaraţie.
Acest lucru se întâmplă la o zi după ce o rachetă SpaceX a decolat din Florida, transportând spre Lună doi sateliţi lunari construiţi în mod privat şi un micro rover.
Racheta Falcon 9 fără echipaj a fost lansată miercuri de la Centrul Spaţial Kennedy.
Şi compania Blue Origin a lui Bezos a lansat cu succes o rachetă pe orbită pentru prima dată.
A fost un mare pas înainte pentru Bezos şi compania sa, care a petrecut ani de zile pentru a ajunge la punctul de a trimite o rachetă pe orbită.