Fără o intervenţie din partea lui Joe Biden, TikTok s-ar putea închide în SUA începând de duminică
TikTok a avertizat vineri târziu că va deveni inaccesibil în Statele Unite duminică, cu excepţia cazului în care administraţia preşedintelui Joe Biden va oferi asigurări companiilor precum Apple şi Google că nu vor avea de înfruntat acţiuni de aplicare a legii atunci când interdicţia va intra în vigoare, informează Reuters.
Declaraţia a fost făcută la câteva ore după ce Curtea Supremă a confirmat o lege care interzice TikTok în Statele Unite din motive de securitate naţională în cazul în care societatea-mamă chineză ByteDance nu o vinde, ceea ce face ca populara aplicaţie de videoclipuri scurte să fie pe cale să dispară în doar o zi.
Decizia instanţei, de 9-0, aruncă platforma de social media - şi cei 170 de milioane de utilizatori americani ai acesteia - într-o stare de incertitudine, iar soarta sa este acum în mâinile lui Donald Trump, care a jurat că va salva TikTok după ce va reveni la preşedinţie luni.
„Dacă administraţia Biden nu oferă imediat o declaraţie definitivă pentru a satisface cei mai importanţi furnizori de servicii, care să asigură neaplicarea legii, din păcate TikTok va fi forţat să se închidă pe 19 ianuarie”, a declarat compania.
Casa Albă a refuzat să comenteze.
Apple, Google al lui Alphabet, Oracle şi alţii s-ar putea confrunta cu amenzi masive dacă continuă să furnizeze servicii pentru TikTok după intrarea în vigoare a interdicţiei.
Legea a fost adoptată de o majoritate bipartizană covârşitoare în Congres anul trecut şi semnată de Biden, deşi un număr tot mai mare de deputaţi care au votat pentru ea încearcă acum să menţină TikTok în funcţiune în Statele Unite.
TikTok, ByteDance şi unii dintre utilizatorii aplicaţiei au contestat legea, însă Curtea Supremă a decis că aceasta nu încalcă Primul Amendament al Constituţiei SUA privind protecţia împotriva restricţionării de către guvern a libertăţii de exprimare, aşa cum au susţinut aceştia.
ByteDance a făcut puţine eforturi pentru a renunţa la TikTok până la termenul limită de duminică stabilit de lege. Dar închiderea aplicaţiei ar putea fi de scurtă durată. Trump, care în 2020 a încercat să interzică TikTok, a declarat că intenţionează să ia măsuri pentru a o salva.
„Decizia mea privind TikTok va fi luată într-un viitor nu prea îndepărtat, dar trebuie să am timp să analizez situaţia. Rămâneţi pe recepţie!” a spus Trump într-o postare pe social media.
Directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, intenţionează să participe la cea de-a doua inaugurare a lui Trump, luni, la Washington.
Trump a declarat că el şi preşedintele chinez Xi Jinping au discutat despre TikTok într-o convorbire telefonică vineri.
"Controlul unui adversar străin"
De ani de zile, proprietatea chineză a TikTok a stârnit îngrijorare în rândul liderilor americani, iar lupta TikTok s-a desfăşurat într-un moment de tensiuni comerciale în creştere între cele mai mari două economii ale lumii.
Parlamentarii şi administraţia lui Biden au afirmat că China ar putea utiliza TikTok pentru a acumula date despre milioane de americani în scopul hărţuirii, recrutării şi spionajului.
„Dimensiunea şi susceptibilitatea TikTok de a fi controlată de adversari străini, împreună cu marile şiruri de date sensibile pe care platforma le colectează, justifică un tratament diferenţiat pentru a răspunde preocupărilor guvernului în materie de securitate naţională”, a declarat Curtea Supremă în avizul nesemnat.
TikTok a devenit una dintre cele mai importante platforme de social media din SUA, în special în rândul tinerilor care o folosesc pentru videoclipuri scurte, inclusiv mulţi care o folosesc ca platformă pentru mici întreprinderi.
Unii utilizatori au reacţionat cu şoc că interdicţia s-ar putea întâmpla cu adevărat.
„Doamne, am rămas fără cuvinte. Nici măcar nu-mi pasă că China îmi fură datele. Îmi pot lua toate datele. În caz contrar, mă voi duce chiar eu în China şi le voi da datele mele”, a declarat Lourd Asprec, 21 de ani, din Houston, care a adunat 16,3 milioane de urmăritori pe TikTok şi câştigă aproximativ 80.000 USD pe an de pe urma platformei.
Algoritmul puternic al companiei, principalul său atu, furnizează utilizatorilor individuali videoclipuri scurte adaptate gustului lor. Platforma prezintă o colecţie vastă de videoclipuri trimise de utilizatori, care pot fi vizionate cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoane inteligente sau pe internet.
Pe măsură ce termenul limită de 19 ianuarie se apropia, milioane de utilizatori au sărit la alte aplicaţii deţinute de chinezi, cum ar fi RedNote, descoperind că trebuie să descifreze platforma sa complet mandarină pentru a-şi lansa feed-urile.
„China se adaptează în timp real la hotărâre”, a declarat Craig Singleton, expert în China la think tank-ul Foundation for Defense of Democracies, care a depus un memoriu în cazul împotriva TikTok. „Beijingul nu construieşte doar aplicaţii; construieşte un ecosistem de putere discursivă pentru a modela naraţiunile globale şi a influenţa societăţile.”
Procurorul general Merrick Garland a afirmat într-o declaraţie că hotărârea stipula că legea protejează securitatea naţională a SUA.
„Regimurile autoritare nu ar trebui să aibă acces neîngrădit la datele sensibile a milioane de americani”, a adăugat Garland.
CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN CONTINUARE
Administraţia Biden a subliniat că TikTok ar putea continua să funcţioneze dacă este eliberat de sub controlul Chinei. Casa Albă a declarat vineri că Biden nu va lua nicio măsură pentru a salva TikTok.
Biden nu a invocat în mod oficial o amânare de 90 de zile a termenului limită, aşa cum permite legea.
„Această decizie va fi luată oricum de următorul preşedinte”, a declarat Biden reporterilor.
Legea interzice furnizarea anumitor servicii către TikTok şi alte aplicaţii controlate de adversari străini, inclusiv prin oferirea acestora prin intermediul magazinelor de aplicaţii precum Apple şi Google.
Google a refuzat să comenteze vineri. Apple şi Oracle nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că acţiunile de punere în aplicare a legii „trebuie să revină următoarei administraţii”, în timp ce Departamentul de Justiţie a declarat că „punerea în aplicare şi asigurarea conformităţii cu legea după ce aceasta intră în vigoare la 19 ianuarie va fi un proces care se desfăşoară în timp”.
TikTok a afirmat că aceste declaraţii „nu au reuşit să ofere claritatea şi garanţiile necesare furnizorilor de servicii care sunt parte integrantă a menţinerii disponibilităţii TikTok pentru peste 170 de milioane de americani”.
Încă ar putea apărea un cumpărător viabil sau Trump ar putea invoca o lege numită Internaţional Emergency Economic Powers Act, declarând că păstrarea TikTok este benefică pentru securitatea naţională.
Un singur ofertant notabil a apărut până acum - Frank McCourt, fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, care a declarat că el crede că TikTok valorează aproximativ 20 de miliarde USD fără algoritmul său.
„Beijingul are nevoie de TikTok mai mult decât Washingtonul”, a declarat Michael Sobolik, senior fellow şi expert în relaţiile dintre SUA şi China la think tank-ul Hudson Institute.
„Cu această influenţă, Trump are mai multe şanse să obţină ceea ce doreşte: continuarea activităţii TikTok în America fără ameninţări la adresa securităţii naţionale”.