TikTok îşi restabileşte serviciile în SUA. Trump: "Nu avem de ales. Trebuie să o salvăm"

Logo al companiei TikTok pe un banner (Sean Gallup/Getty Images)
Redacţia
20.01.2025

TikTok a început să îşi restabilească serviciile duminică, după ce preşedintele ales Donald Trump a declarat că va relansa accesul aplicaţiei în Statele Unite atunci când va reveni la putere luni, transmite Reuters.

„Sincer, nu avem de ales. Trebuie să o salvăm”, a declarat Trump la un miting duminică, înainte de învestirea sa, adăugând că SUA vor căuta o societate mixtă pentru a restabili aplicaţia de partajare a videoclipurilor scurte utilizată de 170 de milioane de americani.

Într-un mesaj adresat utilizatorilor cu câteva ore înainte de miting, TikTok a declarat: „Ca urmare a eforturilor preşedintelui Trump, TikTok este din nou în SUA”.

TikTok a emis, de asemenea, o declaraţie anterioară după ce utilizatorii americani au raportat că au putut accesa site-ul web al serviciului deţinut de chinezi, în timp ce aplicaţia TikTok, mult mai utilizată, a început să revină online pentru unii utilizatori, cu doar câteva servicii de bază. Începând de duminică seara, aplicaţia a rămas indisponibilă pentru descărcare în magazinele de aplicaţii din SUA.

„În acord cu furnizorii noştri de servicii, TikTok este în curs de restabilire a serviciului”, a declarat TikTok în declaraţia anterioară, care i-a mulţumit, de asemenea, lui Trump pentru că "a oferit claritatea şi asigurarea necesare furnizorilor noştri de servicii că nu vor fi penalizaţi (pentru) furnizarea TikTok către peste 170 de milioane de americani şi pentru că a permis să prospere unui număr de peste 7 milioane de întreprinderi mici".

Mulţumirile publice ale TikTok adresate lui Trump, cu o zi înainte ca acesta să preia funcţia, vin într-un moment tensionat al relaţiilor dintre SUA şi China. Trump a declarat că intenţionează să impună tarife Chinei, dar a indicat, de asemenea, că speră să aibă un contact mai direct cu liderul chinez.

Ambasada Chinei la Washington a acuzat vineri SUA de utilizarea puterii de stat pentru a suprima TikTok.

„China va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cu hotărâre drepturile şi interesele legitime”, a declarat un purtător de cuvânt.

TikTok a încetat să mai funcţioneze pentru utilizatorii americani sâmbătă târziu, înainte ca o lege care îl închide din motive de securitate naţională să intre în vigoare duminică. Oficialii americani au avertizat că, sub compania mamă chineză ByteDance, există riscul ca datele americanilor să fie utilizate în mod abuziv.

Trump a declarat că va „prelungi perioada înainte ca interdicţiile din lege să intre în vigoare, astfel încât să putem încheia o înţelegere pentru a ne proteja securitatea naţională”.

„Mi-ar plăcea ca Statele Unite să aibă o poziţie de proprietate de 50% într-o întreprindere comună”, a scris el pe platforma sa Social Truth.

Trump a declarat că ordinul executiv va specifica că nu va exista nicio responsabilitate pentru nicio companie care a ajutat ca TikTok să nu fie închis înainte de emiterea ordinului său.

Anterior, Trump spusese că cel mai probabil va acorda TikTok un răgaz de 90 de zile înainte de aplicarea interdicţiei, după ce îşi va prelua mandatul, o promisiune pe care TikTok a menţionat-o într-o notificare adresată utilizatorilor pe aplicaţie.

„O lege care interzice TikTok a fost promulgată în SUA. Din păcate, asta înseamnă că nu puteţi folosi TikTok pentru moment. Suntem norocoşi că preşedintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluţie pentru a restabili TikTok după ce îşi va prelua mandatul. Vă rugăm să rămâneţi pe recepţie”, se arată într-un mesaj transmis utilizatorilor TikTok, care a dispărut din magazinele de aplicaţii Apple şi Google sâmbătă târziu.

Salvarea TikTok de către Trump reprezintă o inversare a poziţiei faţă de primul său mandat. În 2020, el a urmărit să interzică aplicaţia din cauza îngrijorărilor că societatea împărtăşea informaţiile personale ale americanilor cu guvernul chinez. Mai recent, Trump a declarat că are „un loc special în inimă pentru TikTok”, atribuind aplicaţiei meritul de a-l fi ajutat să câştige electoratul tânăr în alegerile din 2024.

În august 2020, Trump a semnat un ordin executiv prin care a acordat ByteDance 90 de zile pentru a vinde TikTok, dar apoi a aprobat o tranzacţie structurată mai degrabă ca un parteneriat decât ca o cesiune, care ar fi inclus atât Oracle cât şi Walmart, care ar fi luat participaţii în noua companie.

Nu toată lumea din Partidul Republican al lui Trump a fost de acord cu eforturile de a ocoli legea şi de a „salva TikTok”.

Senatorii republicani Tom Cotton şi Pete Ricketts au afirmat într-o declaraţie comună: „Acum că legea a intrat în vigoare, nu există nicio bază legală pentru niciun fel de 'prelungire' a datei sale de intrare în vigoare. Pentru ca TikTok să revină online în viitor, ByteDance trebuie să fie de acord cu o vânzare care să îndeplinească cerinţele legii privind dezmembrarea calificată prin ruperea tuturor legăturilor dintre TikTok şi China comunistă”.

Statele Unite nu au interzis niciodată o platformă majoră de social media. Legea adoptată cu o majoritate covârşitoare de Congres conferă viitoarei administraţii Trump o autoritate vastă de a interzice sau de a solicita vânzarea altor aplicaţii deţinute de chinezi.

Alte aplicaţii deţinute de ByteDance, inclusiv aplicaţia de editare video CapCut şi aplicaţia de lifestyle social Lemon8, erau, de asemenea, offline şi indisponibile în magazinele de aplicaţii din SUA la sfârşitul zilei de sâmbătă.

Apple şi Google nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

"Moment de panică extremă"

Potrivit Google Trends, căutările pe internet pentru „VPN” au crescut în minutele care au urmat pierderii accesului utilizatorilor americani la TikTok.

Utilizatorii de pe Instagram s-au întrebat dacă vor mai primi marfa pe care au cumpărat-o de pe TikTok Shop, ramura de comerţ electronic a platformei video.

Firmele de marketing care se bazează pe TikTok s-au grăbit să pregătească planuri de urgenţă în ceea ce un executiv a descris ca fiind un moment de „panică extremă”, după luni de zile în care înţelepciunea convenţională a spus că se va găsi o soluţie pentru a menţine aplicaţia în funcţiune.

CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, intenţionează să participe la inaugurarea prezidenţială din SUA şi să participe la un miting cu Trump duminică, a declarat o sursă.

Pretendenţi, inclusiv fostul proprietar al Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, şi-au exprimat interesul pentru afacerea în creştere rapidă, care, conform estimărilor analiştilor, ar putea valora până la 50 de miliarde USD. Rapoartele din mass-media spun că Beijingul a purtat discuţii şi cu privire la vânzarea operaţiunilor TikTok din SUA miliardarului şi aliatului lui Trump Elon Musk, deşi compania a negat acest lucru.

Startup-ul american de motoare de căutare Perplexity AI a depus sâmbătă o ofertă către ByteDance pentru ca Perplexity să fuzioneze cu TikTok U.S., a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu planurile companiei. Perplexity ar fuziona cu TikTok U.S. şi ar crea o nouă entitate prin combinarea companiei fuzionate cu alţi parteneri, a adăugat persoana.

ByteDance, companie privată, este deţinută în proporţie de aproximativ 60% de investitori instituţionali precum BlackRock şi General Atlantic, în timp ce fondatorii şi angajaţii săi deţin câte 20%. Are peste 7.000 de angajaţi în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor