Ochelari creaţi pentru astronauţi “dau voce“ persoanelor cu handicap (video)
alte articole
Ochelari speciali, creaţi iniţial pentru comunicarea astronauţilor de la Agenţia Spaţială Europeană (European Space Agency/ ESA), sunt aplicaţi acum persoanelor cu handicap, ajutându-i în comunicare.
Este vorba despre EyeSpeak, o tehnologie de realitate augmentată (augmented reality/ AR) care detectează mişcarea ochilor prin intermediul unei tastaturi virtuale aflată în interiorul lentilelor. Cuvintele şi frazele silabisite de utilizator sunt traduse prin intermediul unui softwar integrat şi transmise prin difuzoarele amplasate pe una dintre barele laterale.
Ochelarii permit, de asemenea, utilizatorului să navigheze pe web, să vizioneze videoclipuri şi acces privat la e-mailuri, deoarece numai el poate vedea ce este proiectat pe interiorul lentilei. În acelaşi timp, cum informaţia digitală apare suprapusă în interiorul lentilei, utilizatorul poate să continue să vadă ceea ce se întâmplă în jurul său.
“Acesta este primul dispozitiv independent de acest tip; poate fi folosit oriunde şi în orice poziţie fizică, indiferent de orientarea capului utilizatorului“, spune Teresa Nicolau, specialistă la EyeSpeak.
Iniţial aceasta era o tehnologie concepută pentru comunicarea astronauţilor cu controlorii de pe pământ, în timpul plimbărilor lor spaţiale.
Tehnologie pentru astronauţi
Acest dispozitiv este rezultatul unui studiu realizat pentru ESA referitor la instrumentele de vizualizare pentru astronauţi.
“În acel moment, astronauţii aveau doar sisteme rudimentare pentru plimbarea lor spaţială: o listă de verificare scrisă pe braţ şi comunicare prin voce cu controlorii de pe pământ“, spune Joao Pereira do Carmo de la ESA.
“Dorim să explorăm numeroasele tehnologii care apar continuu şi care permit introducerea de informaţii importante în timp real direct în câmpul lor de vizibilitate“, adaugă Pereira.
Ideea de a aplica această tehnologie pentru a ajuta persoanele cu handicap vine de la Ivo Vieira - CEO al companiei portugheze LusoSpace, responsabil de realizarea studiului pentru ESA - atunci când tatăl său a fost diagnosticat cu o afecţiune degenerativă.
“Lucrăm la realitate augmentată pentru astronauţi din 2005, aşa că, atunci când l-au diagnosticat pe tatăl meu, mi-am dat seama că pot utiliza această tehnologie pentru a-i îmbunătăţi viaţa printr-un nou sistem de comunicaţie mobilă“, a spus Vieira.
Primele prototipuri
Atât scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută şi ca boala Lou Gehrig sau boala Charcot - o afecţiune ce implică moartea neuronilor - cât şi alte boli ale neuronului motor, determină slăbirea funcţiei musculare la pacienţi, ajungând până acolo încât îi împiedică să comunice verbal. Cu toate acestea, mişcarea ochilor oferă o oportunitate de comunicare, deoarece, de obicei nu este afectată.
Acest lucru a condus LusoSpace să producă primii săi ochelari de realitate augmentată, în 2008, şi, ulterior, să creeze compania LusoVu cu scopul de a-i adapta pentru persoanele cu dizabilităţi.
După primii paşi în dezvoltarea tehnologiei, în 2014 a fost lansată o campanie în Kickstarter şi, datorită acesteia, în 2015 au fost produse 45 unităţi ale prototipului EyeSpeak.
Actualul prototip EyeSpeak 1, lansat pe piaţă în martie 2016, se bazează pe o pereche de ochelari modelul Epson BT-200 HR, la care a fost adăugat un microfon, difuzoare şi o micuţă cameră controlată de un microprocesor. Poate emite o voce standard sintetizată sau vocea proprietarului luată din înregistrări anterioare.
Mai multe informaţii: ESA: ASTRONAUT STUDY GIVES VOICE TO PEOPLE WITH DISABILITIES