Lockheed Martin anunţă o nouă tehnologie bazată pe reacţia de fisiune nucleară [video]

Lockheed Martin Corp a anunţat miercuri că a reuşit o inovaţie tehnologică dezvoltând o sursă de energie bazată pe fisiunea nucleară, şi primele reactoare, care sunt îndeajuns de mici încât să încape într-un camion, pot fi gata într-un deceniu, relatează Reuters.
Fisiune nucleara. (captură.)
P. P.
16.10.2014

Materialul video pe pagina originală Epoch Times

Lockheed Martin Corp a anunţat miercuri că a reuşit să facă o inovaţie tehnologică dezvoltând o sursă de energie bazată pe reacţia fisiunii nucleare, şi primele reactoare, care sunt atât de mici încât încap într-un camion, pot fi finalizate într-un deceniu, relatează Reuters.

Tom McGuire, care conduce proiectul, a declarat că a lucrat împreună cu o echipă mică la proiectele specializate în energia produsă prin reacţia de fisiune la laboratorul Skunk Works, un departament al Lockheed, timp de patru ani, iar acum vor publica reuşitele căutând parteneri potenţiali în industrie şi guvern pentru munca lor.

Lucrările iniţiale au demonstrat fezabilitatea construirii unui reactor de 100 de megawaţi cu o mărime de doi metri lăţime şi trei metri lungime, care poate încăpea într-un camion mare şi este de 10 ori mai mic decât reactoarele actuale, a declarat McGuire.

Compania, cel mai mare furnizor al Pentagonului, a anunţat într-un comunicat că va construi şi va testa reactorul de fisiune compact în mai puţin de un an şi va construi primul prototip într-o perioadă de cinci ani.

În ultimii ani, Lockheed a devenit tot mai implicată într-o varietate de proiecte de energie alternativă, inclusiv câteva proiecte de energie marină, părând să compenseze o scădere a cheltuielilor militare europene şi americane.

Munca celor de la Lockheed în domeniul energiei produse prin reacţia de fisiune ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi surse de energie pe fondul conflictelor globale în creştere provocate de energie, iar previziunile arată că va exista un consum de energie de 40% până la 50% mai mare în următoarea generaţie, a explicat McGuire.

Dacă se va dovedi fezabilă, munca celor de Lockheed ar marca prima inovaţie crucială într-un domeniu pe care oamenii de ştiinţă l-au considerat de mult timp ca fiind promiţător, dar care nu a oferit niciun sistem energetic viabil până în prezent. Tehnologia caută să colecteze energia eliberată în timpul fisiunii nucleare, atunci când atomii se combină în forme mai stabile.

Lockheed vede proiectul ca fiind parte a unei abordări complete de a rezolva problemele globale ale energiei şi schimbărilor climaterice.

Reactoarele baze pe fisiunea nucleară compactă vor produce mult mai puţine deşeuri decât centralele pe baza de cărbuni deoarece vor folosi combustibili precum deuteriu-tritiu, care generează de aproximativ 10 milioane de ori mai multă energie decât aceeaşi cantitate de combustibili fosili, a explicat compania.

Deuteriul ultra-dens - un izotop de hidrogen - se găseşte în oceanele pământului, iar tritiul este obţinut din depozitele naturale de litiu.

S-a afirmat că reactoarele viitoare vor folosi un alt fel de combustibil şi astfel vor elimina complet deşeurile radioactive.

Lockheed a anunţat că a putut finaliza, construi şi testa un design într-o perioadă de un an şi că poate produce un reactor operaţional într-o perioadă de 10 ani. Un reactor mic ar putea alimenta o navă de război a marinei americane, eliminând astfel nevoia de alte surse de combustibili, care prezintă provocări de logistice.

Submarinele şi portavioanele funcţionează pe energie nucleară, dar au reactoare cu fisiune, care trebuiesc înlocuite la o perioadă prestabilită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor