Un studiu leagă creşterea nivelului de iritabilitate la adulţi de utilizarea platformelor social-media

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)
George Citroner
15.01.2025

Persoanele care îşi petrec cea mai mare parte a zilei pe reţelele de socializare prezintă niveluri semnificativ mai ridicate de iritabilitate decât neutilizatorii, înregistrând un scor cu peste trei puncte mai mare la un test standard de iritabilitate, conform unui nou studiu major efectuat pe mai mult de 42.000 de adulţi.

Răspuns dependent de doză

Un nou studiu publicat recent în JAMA Network Open a examinat relaţia dintre utilizarea social media şi iritabilitate, depăşind cercetările anterioare care s-au axat în principal pe depresie şi anxietate.

Efectuat între noiembrie 2023 şi ianuarie 2024, studiul a chestionat peste 42.500 de adulţi americani din 50 de state şi Districtul Columbia.

Cercetarea a constatat că aproximativ 80% dintre respondenţi s-au angajat zilnic cu cel puţin o platformă de social media. Folosind Testul scurt de iritabilitate, cercetătorii au constatat că persoanele care au folosit social media de mai multe ori pe zi au obţinut un scor cu 1,43 puncte mai mare decât neutilizatorii.

Cei care au raportat că folosesc social media „cea mai mare parte a zilei” au arătat o creştere şi mai dramatică, obţinând un scor cu 3,37 puncte mai mare decât neutilizatorii.

Acest model sugerează o relaţie doză-răspuns: Potrivit autorilor, cu cât oamenii folosesc mai frecvent social media, cu atât scorurile lor de iritabilitate cresc mai mult.

Social media prezintă adesea o versiune puternic filtrată şi foarte bine îngrijită a realităţii. Vederea constantă a altor persoane care prezintă vieţi fericite, vacanţe, relaţii şi corpuri idealiste poate duce la sentimente de inadecvare, invidie şi frustrare faţă de propria viaţă. Această comparaţie constantă poate alimenta sentimente de resentiment şi iritabilitate.

În plus, divertismentul pe ecran prin intermediul reţelelor de socializare poate fi excesiv de stimulant, ceea ce poate creşte stresul de bază, ducând la sentimente de anxietate şi iritare.

De asemenea, lumina albastră emisă de dispozitivele electronice poate interfera cu tiparele de somn. Lipsa somnului poate afecta semnificativ starea de spirit şi creşte iritabilitatea.

Utilizarea frecventă a TikTok, Facebook, Instagram a fost evidenţiată

Efectul a fost deosebit de pronunţat pe anumite platforme. De exemplu, utilizatorii TikTok care s-au angajat pe platformă în cea mai mare parte a zilei au prezentat o creştere de 1,69 puncte a scorurilor de iritabilitate, în timp ce utilizatorii frecvenţi de Facebook au prezentat o creştere de 1,40 puncte.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, dacă implicarea politică pe social media ar putea explica creşterea iritabilităţii. În timp ce discuţiile politice mai frecvente pe platformele social media au fost legate de o iritabilitate mai mare, constatările sugerează totuşi că utilizarea social media, în general, a rămas un factor semnificativ în creşterea scorurilor de iritabilitate, chiar şi după controlul angajamentului politic.

Principalele limitări

Iritabilitatea merită o atenţie deosebită ca o problemă distinctă de sănătate mintală, separată de asociaţiile sale cunoscute cu depresia şi anxietatea, au remarcat autorii studiului.

Cu toate acestea, ei au recunoscut mai multe limitări importante în cercetarea lor, inclusiv incapacitatea de a evalua cauzalitatea şi dependenţa de datele raportate de sine, care pot fi supuse prejudecăţii de reamintire din partea participanţilor.

„Asocierea dintre social media şi starea de spirit este probabil să fie complexă şi potenţial bidirecţională”, au scris autorii studiului.

De exemplu, în timp ce algoritmii unor platforme pot fi concepuţi să „provoace indignare” pentru o implicare sporită, cercetătorii nu au putut lega iritabilitatea de aspecte specifice ale utilizării social media.

Cercetătorii au solicitat studii suplimentare pentru a investiga mecanismele din spatele acestei relaţii şi pentru a dezvolta potenţiale intervenţii de atenuare a efectelor adverse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor