Prietenia Rusiei cu Coreea de Nord s-ar putea să se fi întors împotriva Kremlinului

Întâlnirea dintre dictatorul nord coreean Kim Jong  Il şi Vladimir Putin, septembrie 2023 în estul Rusiei (KCNA)
Redacţia
24.10.2024

Este posibil ca alianţa Kremlinului cu Coreea de Nord să fi consolidat campania sa în Ucraina, dar aceasta a avut un cost potenţial serios, potrivit Business Insider.

Guvernul Coreei de Sud şi-a manifestat săptămâna aceasta furia faţă de alianţa în creştere dintre cele două ţări.

În cadrul unei întâlniri cu ambasadorul rus Georgiy Zinoviev, Coreea de Sud a cerut retragerea soldaţilor nord-coreeni, despre care a afirmat că sunt antrenaţi de Rusia pentru a lupta în Ucraina.

Un oficial de rang înalt din biroul lui Yoon Suk Yeol, preşedintele Coreei de Sud, a declarat marţi că Seulul intenţionează să trimită arme pentru a ajuta trupele ucrainene, conform rapoartelor.

În replică, Kremlinul a părut dornic să liniştească Coreea de Sud. Zinoviev a declarat că alianţa dintre Rusia şi Coreea de Nord se află „în cadrul dreptului internaţional”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că alianţa Coreea de Nord-Rusia „nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”. De asemenea, el a respins rapoartele privind desfăşurarea trupelor ca fiind „contradictorii”.

Anterior, în aceeaşi zi, Coreea de Sud a exercitat presiuni asupra Kremlinului, publicând imagini din satelit care, potrivit acesteia, arătau că 1.500 de militari nord-coreeni au fost trimişi în Rusia.

Analiştii de la Institute for the Study of War, un think tank american, au declarat că Moscova pare îngrijorată de reacţia Seulului.

„Dorinţa aparentă a Kremlinului de a asigura Coreea de Sud că nu reprezintă cooperarea sa cu Coreea de Nord o ameninţare pentru Seul sugerează că Kremlinul rămâne foarte îngrijorat de perspectiva unui potenţial pivot al Seulului către furnizarea sprijinului militar necesar Ucrainei şi de implicaţiile înrăutăţirii relaţiilor cu Seulul pentru interesele de securitate ale Rusiei în regiunea Asia-Pacific”, au scris luni analiştii săi.

Noua alianţă periculoasă a Rusiei

De zeci de ani, Coreea de Sud se află într-un impas dificil cu vecinul său izolat şi autoritar, Coreea de Nord.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a ameninţat în mod repetat Sudul cu perspectiva unui atac, în timp ce Seulul şi aliatul său, SUA, au încercat să izoleze Coreea de Nord şi să împiedice programul său de înarmare nucleară.

Dar invazia Rusiei în Ucraina a zdruncinat echilibrul precar al puterii în Asia de Est.

Rusia a format o nouă alianţă militară cu Coreea de Nord pentru a asigura muniţia extrem de necesară din stocurile nord-coreene pentru campania sa şubredă din Ucraina.

Coreea de Sud este din ce în ce mai preocupată de capacităţile tehnologice şi de garanţiile de securitate pe care Coreea de Nord le-a obţinut probabil în schimb de la Rusia.

Rusia, care a sprijinit anterior sancţiunile menite să reducă programul nuclear al Coreei de Nord, ajută acum Coreea de Nord să le evite.

Analiştii de la Bloomberg au declarat în iulie că un război în peninsula coreeană ar putea duce la pierderea a milioane de vieţi omeneşti şi ar costa economia mondială aproximativ 4 000 de miliarde de dolari.

Coreea de Sud este un centru de producţie de semiconductori şi electronice, ceea ce înseamnă că o perturbare a economiei sale ar putea avea efecte globale masive.

„Războiul din Ucraina şi răspândirea acestuia în peninsula coreeană afectează puternic relaţia Seul-Moscova”, scria în februarie analista Ellen Kim de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Ea a adăugat că „mai mulţi factori ar putea împinge relaţiile Coreea de Sud-Rusia în prăpastie”.

Coreea de Sud spune că ar putea înarma Ucraina

Ca răspuns la relaţia consolidată a Rusiei cu Coreea de Nord, Coreea de Sud ameninţă să înarmeze Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse.

Noul tratat de apărare încheiat de Rusia cu Coreea de Nord în iunie părea să marcheze un punct de cotitură, Coreea de Sud afirmând că ar putea anula interdicţia sa de lungă durată de a trimite asistenţă militară ţărilor aflate în război pentru a ajuta Ucraina.

Este o ameninţare pe care Coreea de Sud a reiterat-o marţi, când oficiali ai Consiliului Naţional de Securitate din Coreea de Sud au avertizat că trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia reprezintă o „ameninţare gravă la adresa securităţii”.

Este o perspectivă îngrijorătoare pentru Rusia, Coreea de Sud deţinând stocuri mari de arme care ar putea contribui la înclinarea războiului în favoarea Kievului.

Coreea de Sud dispune de un număr mare de proiectile de artilerie de 155 de milimetri, o armă de care Ucraina duce o lipsă disperată şi pe care aliaţii săi occidentali au avut dificultăţi în a o produce în cantităţi suficiente.

New York Times a relatat în 2023 că preşedintele Joe Biden a făcut presiuni asupra Coreei de Sud pentru a o ajuta să înarmeze Ucraina cu obuze de care Ucraina are nevoie cu disperare, însă Coreea de Sud a ezitat la acel moment.

Dar, ca răspuns la cea mai recentă escaladare a colaborării Coreei de Nord cu Rusia, Coreea de Sud a dat din nou de înţeles că nimic nu este scos din joc, în timp ce analizează cum să răspundă.

Prim-vice-ministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong Kyun, a afirmat luni într-o declaraţie că ţara va răspunde cu „toate mijloacele disponibile, în cooperare cu comunitatea internaţională, oricăror acte care ameninţă interesele fundamentale ale Coreei de Sud”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor