Încolţit de întrebările presei, Lukaşenko spune că e gata să ia în considerare cererea de graţiere a unei lidere a opoziţiei

Maria Kolesnikova (tut.by/AFP via Getty Images)
Redacţia
24.10.2024

Alexandr Lukaşenko a declarat că este gata să ia în considerare cererea de graţiere a deţinuţilor politici bieloruşi, inclusiv a uneia dintre liderii opoziţiei bieloruse, Maria Kolesnikova. El a declarat acest lucru într-un interviu cu jurnalistul BBC Steven Rosenberg, în marja summitului BRICS de la Kazan, după cum a relatat agenţia de stat Belta, informează publicaţia Meduza.

„Avem o lege: o persoană şi-a recunoscut vinovăţia, a apelat la preşedinte (ca în multe alte ţări) cu o cerere de graţiere - ei bine, o vom lua în considerare. Dacă există un astfel de apel din partea Kolesnikovei, cu siguranţă îl voi lua în considerare”, a declarat Lukaşenko.

În acelaşi timp, scrie Belta, Lukaşenko a fost „surprins” de faptul că Rosenberg a spus că există „milioane în închisoare” în Bielorusia, dar a evidenţiat-o pe Kolesnikova. Jurnalistul i-a amintit că deţinuta politic se află în izolare în colonie şi nici măcar membrii familiei nu au voie să o vadă.

"Care familie? Unde este familia ei, măcar ştiţi? Nici măcar nu ştii ce fel de familie este. Tatăl ei i-a cerut să o viziteze. Te rog, du-te. El a fost acolo. Asta e o familie? Dacă altcineva din familia sau prietenii ei doreşte să o viziteze, dacă există o cerere, o vom lua în considerare. S-ar putea să fie o familie acolo care să nu fie la fel de interesată să o viziteze pe Maria Kolesnikova cum sunteţi dumneavoastră. Vouă vă pasă de ea mai mult decât familiei şi prietenilor ei. Prin urmare, chiar dacă depuneţi o cerere, o vom lua în considerare. Am spus: o vom lua în considerare.

Da, nu - asta se va vedea mai târziu. [...] Sunt categoric împotriva faptului că începeţi să individualizaţi persoane. Dacă sunt un milion de oameni care stau acolo, atunci toţi oamenii de acolo sunt la fel. Iar Kolesnikova şi alţii trebuie să răspundă în faţa acestor oameni de ce au ajuns acolo. Mulţi dintre ei spun: 'Am înnebunit, am devenit proşti, am fost înşelaţi'. Prin urmare, îi considerăm ca un întreg. Dacă o persoană s-a reformat, nu încalcă legea într-o colonie penală, dacă există indicii de sănătate, cel mai probabil îi vom graţia pe aceşti oameni. Există o comisie, aceasta va lua în considerare şi va lua o decizie", a spus dictatorul bielorus.

Maria Kolesnikova a devenit una dintre cele mai proeminente personalităţi ale opoziţiei bieloruse înainte de alegerile prezidenţiale din 2020 din Bielorusia. Ea a făcut parte din sediul de campanie al bancherului Viktor Babariko, care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegeri, dar a fost arestat înainte de a fi înregistraţi candidaţii.

Context

Kolesnikova a fost reţinută în septembrie 2020. Înainte de aceasta, au încercat să o scoată cu forţa din Bielorusia, dar ea şi-a rupt paşaportul la frontieră. Instanţa a condamnat-o pe Kolesnikova la 11 ani de închisoare pentru tentativă de „preluare a puterii”.

În colonie, Kolesnikova este supusă abuzurilor şi torturii, este izolată de lumea exterioară şi de ceilalţi deţinuţi. Familia deţinutei politic suspectează că administraţia coloniei nu îi oferă Kolesnikovei îngrijirea medicală necesară.

Ultima dată când rudele lui Kolesnikova au primit o scrisoare de la aceasta a fost în februarie 2023. Acestea ştiu despre starea ei din povestirile altor persoane care au fost în aceeaşi colonie cu ea şi au fost eliberate. Tatălui deţinutei politic i s-a permis să o viziteze o singură dată - în spitalul închisorii la sfârşitul anului 2022. Potrivit acestuia, după aceea a încercat să obţină o întâlnire, dar nu i s-a permis să îşi mai vadă fiica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor