Agenţia de spionaj sud-coreeană avertizează: Coreea de Nord a trimis încă 1.500 de soldaţi în Rusia

Coreea de nord a trimis până în prezent 10.000 de soldaţi în Rusia pentru a spori efortul său de război în Ucraina. (Getty Images)
Redacţia
24.10.2024

Coreea de Nord a trimis încă 1.500 de soldaţi în Rusia, a declarat miercuri agenţia de informaţii sud-coreeană în faţa parlamentarilor, urmând ca până în decembrie să fie desfăşuraţi în total aproximativ 10.000 de soldaţi.

Cea mai recentă desfăşurare aduce numărul trupelor nord-coreene din Rusia la 3.000, a declarat deputatul Park Sun-won după ce Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) a oferit o informare.

„Se crede că încă 1.500 de soldaţi au fost desfăşuraţi în Rusia [...] deci se crede că aproximativ 3.000 de soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în Rusia până acum. Desfăşurarea planificată a aproximativ 10.000 de soldaţi din Coreea de Nord în Rusia este aşteptată până în decembrie”, a declarat reporterilor Park, care face parte din comisia de informaţii a parlamentului.

Săptămâna trecută, NIS a dezvăluit că Phenian a decis să trimită o desfăşurare de trupe „la scara largă” pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Nici Rusia, nici Coreea de Nord nu au comentat presupusele desfăşurări de trupe.

Departamentul american al Apărării a declarat miercuri că există dovezi că Phenianul a trimis trupe în Rusia, iar cu o zi înainte preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că două brigăzi nord-coreene se antrenează în Rusia.

Un alt deputat sud-coreean a declarat, miercuri, că NIS a confirmat că armata rusă „recrutează în mod activ un număr mare de interpreţi în limba coreeană”.

Trupele nordice primesc „instruire privind utilizarea echipamentelor militare, inclusiv operarea dronelor şi alte abilităţi tehnice”, a declarat reporterilor deputatul Lee Seong-kweun.

„Instructorii ruşi care participă la instruirea militară au evaluat că, deşi soldaţii nord-coreeni prezintă o rezistenţă fizică şi un moral excelente, nu au o înţelegere suficientă a tacticilor de război moderne, în special a atacurilor cu ajutorul dronelor”, a declarat Lee.

Prin urmare, instructorii ruşi se aşteaptă că „ar putea exista un număr semnificativ de victime dacă forţele nord-coreene sunt desfăşurate pe linia frontului”, a adăugat deputatul.

Experţii consideră că liderul nord-coreean Kim Jong Un speră probabil să obţină tehnologii militare, precum sateliţi de supraveghere, în schimbul trimiterii de soldaţi pentru a ajuta Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor