Politica "morcovul şi băţul" a Chinei cu partenerii comerciali din UE începe să dea roade

Premierul spaniol Pedro Sanchez, într-o vizită oficială în China, s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping (Screenshot - X)
Redacţia
15.09.2024

Beijingul, în timp ce se apropie un vot privind taxele UE asupra vehiculelor electrice fabricate în China, a folosit o abordare de tip „morcovul şi băţul” pentru a trata cu blocul celor 27 de state membre, ameninţând cu represalii comerciale şi convingând în acelaşi timp statele-cheie ale UE să poarte discuţii individuale privind acordurile şi investiţiile, potrivit Reuters.

Potenţiala lovitură a contrataxelor la mărfurile UE se va răsfrânge mai ales asupra unor state precum Spania, Franţa şi Italia, care şi-au exprimat sprijinul pentru taxele EV (autoturisme electrice), fiind în joc exporturile de carne de porc, lactate şi brandy către a doua mare economie a lumii.

Membrii Uniunii Europene precum Germania, Finlanda şi Suedia, care nu au susţinut tarifele, vor resimţi un impact mai redus, având o expunere redusă la produsele de export vizate de China.

Tacticile Chinei par să funcţioneze.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a încheiat săptămâna aceasta o vizită în China stând într-un EV chinezesc şi spunând că a fost o „onoare”. Apoi, în mod neaşteptat, el a îndemnat UE să îşi reconsidere poziţia.

Potrivit unei surse guvernamentale spaniole, delegaţia lui Sanchez a plecat cu sentimentul că „Spania este mai importantă acum” şi că un acord privind tarifele la produsele sale din carne de porc era aproape.

Ca o îndulcire, o societate chineză a fost de acord să construiască în Spania o uzină în valoare de 1 miliard USD pentru a produce utilaje utilizate pentru producţia de hidrogen, în semn de sprijin evident pentru ambiţiile ecologice ale Spaniei.

În ceea ce priveşte carnea de porc şi produsele lactate, China maximizează „costul politic intern” pentru ţările care votează pentru impunerea tarifelor EV, a declarat Mei Xinyu, economist din Beijing, sectorul agricol jucând adesea un rol în politica UE.

„Aceste produse se bazează pe China ca fiind una dintre principalele lor pieţe de export”, a spus el.

Exporturile de carne de porc, produse lactate şi brandy ale UE către China au totalizat aproximativ 10 miliarde USD în 2023, deşi nu toate produsele din aceste categorii vor fi supuse tarifelor. Anul trecut, exporturile blocului comunitar către China au totalizat peste 280 de miliarde USD.

Timpul crizei

China, care încă resimte efectele tarifelor americane impuse în mandatul lui Trump, nu doreşte un război comercial cu UE. Cu toate acestea, Beijingul a precizat că va lupta dacă Bruxelles-ul va impune tarife suplimentare de până la 35,3% pentru vehiculele electrice.

EV-urile fabricate în China exportate în Europa au crescut cu 38% în 2023 la 656.000 de unităţi, inclusiv livrările ţărilor din afara UE. Europa a reprezentat mai mult de 40% din EV-urile expediate din China anul trecut, potrivit calculelor bazate pe date de la Asociaţia Chineză a Autoturismelor.

Ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, va vizita Europa săptămâna viitoare şi va purta discuţii cu şeful comerţului din UE, Valdis Dombrovskis.

Wang va vizita, de asemenea, Italia, care sprijină tarifele pentru vehiculele electrice şi, în acelaşi timp, caută investiţii chineze pentru a construi capacităţi de producţie de vehicule electrice.

China are nevoie de cel puţin 15 membri ai UE, reprezentând 65% din populaţia UE, pentru a se opune tarifelor în cadrul unui vot din octombrie.

Însă poziţiile în cadrul UE rămân diverse. Unele state mai mici ţin capul plecat. Altele acordă prioritate legăturilor mai apropiate de casă.

„Exporturile Irlandei către China reprezintă doar o mică parte (din exporturile sale), astfel încât Irlanda va acorda prioritate pieţei şi relaţiilor UE în faţa Chinei. China este încă importantă, dar afacerile cu China sunt dificile şi nu cresc la fel de bine cum se aştepta”, a declarat un reprezentant comercial irlandez în China, sub rezerva anonimatului.

Irlanda este al cincilea cel mai expus producător din UE în ancheta chineză privind produsele lactate şi al şaselea cel mai afectat în ancheta privind carnea de porc.

Şoc şi groază

În schimb, China pare să nu lase loc pentru negocieri sau concesii cu Canada, lovind-o luni cu o anchetă privind exporturile sale de rapiţă, după ce Ottawa a introdus un tarif de 100% pentru vehiculele electrice chineze în august, acuzând Beijingul de concurenţă neloială.

Spre deosebire de Bruxelles, Beijingul nu a avertizat în prealabil Ottawa cu privire la modul în care ar putea riposta, semnale adesea transmise în mass-media chineză de stat, cum ar fi Global Times.

He Yongqian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului, a declarat că „dovezile” arată că exporturile canadiene de rapiţă către China au făcut obiectul unui dumping şi au afectat industria naţională, atunci când i s-a cerut să explice diferenţa de abordare.

Producătorii canadieni de rapiţă respectă o ordine comercială globală bazată pe reguli, a declarat un purtător de cuvânt al Global Affairs Canada.

„Urmărim îndeaproape această situaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Dimpotrivă, Beijingul a fost în mod clar deschis la negocieri cu UE, a declarat Even Pay, analist specializat în agricultură la Trivium China, cu sediul la Beijing.

„Cu Canada, au mers direct pe şoc şi groază”, a spus Pay.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor