Arestarea unui magnat expune afacerile dubioase ale Chinei

Preşedintele grupului Sichuan Hanlong Liu Han a fost reţinut de poliţie. Un raport iniţial al mass-mediei de stat, acum cenzurat, a făcut lumină în mediul afacerilor criminale care domină China acum
Preşedintele grupului Sichuan Hanlong Liu Han a fost reţinut de poliţie. Un raport iniţial al mass-mediei de stat, acum cenzurat, a făcut lumină în mediul afacerilor criminale care domină China acum (Weibo.com)

Rapoartele de miercuri din mass-media de stat, despre arestarea unui magnat minier chinez, au expus mediul dubios şi periculos de afaceri din China şi modul în care oficialii Partidului Comunist socializează frecvent cu gangsteri.

Magnatul din Sichuan, Liu Han, preşedintele companiei de exploatare minieră Hanlong, a fost arestat vinerea trecută pentru adăpostirea fratele său fugar, un suspect într-un caz de crimă.

Liu şi grupul său Hanlong controlează cea mai mare mina de molibden din lume şi este un actor-cheie în industria fotovoltaică a Chinei. El a fost clasat pe locul 148 în lista din 2012 a revistei Forbes, cu cei mai bogaţi oameni din China, cu o avere estimată de 855 milioane de dolari.

Pe 20 martie, mass-media regimului chinez, Xinhua şi Cotidianul Poporului, au publicat un raport on-line cu privire la arestarea lui Liu intitulat "Şeful mineritului Liu Han, care odată a influenţat condamnarea la moarte a unui milionar, a fost reţinut".

Dar ambele rapoarte au fost şterse destul de repede, iar termenii de căutare online pentru Liu Han au fost de asemenea cenzuraţi.

Condamnarea la moarte a unui milionar

Liu a ajuns pe prima pagină a ziarelor cu ani în urmă, când maşina lui a fost atacată de un asasin angajat de un investitor bogat, care a suferit pierderi într-una din investiţiile lui Liu.

Asasinul a eşuat şi un complice a început să şantajeze investitorul, Yuan Baojing, care ulterior l-a ucis pe complice cu ajutorul vărului şi fraţilor săi. Yuan Baojing a fost condamnat la moarte şi executat în baza acuzaţiilor de "asasinat la comandă". I-a fost refuzat dreptul la apel. Fratele lui Yuan şi vărul său, Yuan Baoqi şi Yuan Baosen, au fost de asemenea executaţi. Pe de altă parte, fratele său Yuan Baofu a primit o condamnare la moarte cu o suspendare de doi ani.

Relatând povestea pentru Wall Street Journal în 2010, Liu a afirmat: "Ei mă numesc 'Liu Han, singurul supravieţuitor' ".

Se crede că Yuan a mituit mai mulţi oficiali înalţi din provincia Liaoning pentru a evita pedeapsa cu moartea, dar soţia sa Zhuo Ma a declarat pentru presă înainte de execuţia sa din mai 2007 că "cineva puternic din Liaoning" vrea ca soţul ei să fie ucis.

Potrivit soţiei lui Yuan, el a dezvăluit că anumiţi funcţionari din Liaoning au fost implicaţi în infracţiuni economice, cum ar fi traficul de droguri şi comercializarea de bani falşi.

Mass-media chineză a raportat în acel moment că oficialii implicaţi erau Li Feng, secretarul Comitetului politic şi judiciar din Liaoning, şi Li Keqiang, noul premier al Chinei şi liderul de partid de atunci din Liaoning.

Li Feng, despre care se spune că ar fi fost principalul oficial care a făcut presiuni pentru executarea lui Yuan, a lucrat pentru Li Keqiang şi prinţişorul demis Bo Xilai.

Atât Li Feng cât şi Bo Xilai sunt consideraţi de către Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong drept persoane ce au comis crime împotriva umanităţii.

Traducere şi informaţii de Jenny Li.