Un miliardar chinez doreşte să 'restabilească credibilitatea' ziarului New York Times

The New York Times
The New York Times (Ramin Talaie/Getty Images)

Un miliardar chinez cunoscut pentru acţiunile sale filantropice foarte mediatizate a reafirmat luni că intenţionează să cumpere cotidianul New York Times, promiţând să 'restabilească credibilitatea şi influenţa' acestei instituţii a presei americane, relatează AFP.

'Intenţionez să devin cumpărătorul New York Times, vă rog să nu vedeţi în acest lucru o glumă din partea mea', a scris Chen Guangbiao într-un articol intitulat exact aşa. Dacă va reuşi acest lucru, Chen Guangbiao se angajează să pună în practică reformele necesare, al căror obiectiv final este să consolideze autenticitatea şi obiectivitatea unor articole publicate de ziar, întărindu-i astfel credibilitatea şi influenţa'.

În ultimii şase ani, regimul comunist de la Beijing duce o campanie de apropiere sau cumpărare a marilor trusturi de presă internaţionale, în special din Statele Unite.

Este 'foarte dificil pentru New York Times să furnizeze o acoperire obiectivă a Chinei', a insistat Chen în articolul publicat în cotidianul chinez Global Times.

Clasat ca una dintre cele 400 de persoane cele mai bogate din China şi cunoscut atât pentru publicitate cât şi pentru avere, Chen Guangbiao a afirmat la sfârşitul lunii decembrie că poartă negocieri pentru a achiziţiona New York Times, a cărui conducere a dezminţit deja în trecut orice punere în vânzare a ziarului.

New York Times a fost intoxicată în 2012 cu ştirea unei anchete ce detalia averea enormă adunată de familia premierului chinez din acea perioadă, Wen Jiabao. Ştirea fusese strecurată de grupul de potentaţi comunişti chinezi cunoscut sub numele de Banda din Shanghai, care îi are în componenţa sa pe Jiang Zemin, ţarul securităţii Zhou Yongkang, BoXilai şi alţii.

Deseori oficialiichinezi folosesc mass media străină în luptele de putere din cadrul Partidului Comunist.

De atunci, site-ul publicaţiei a fost blocat în China şi mai multor ziarişti ai acesteia le-a fost refuzată viza.

De la începutul anului 2009, New York Times, afectat de pierderi (1,1 miliarde de dolari), a fost salvat de Carlos Slim, magnatul mexican al telecomunicaţiilor, clasat de revista economică Forbes ca unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă.

Interesul manifestat de Chen Guangbiao pentru prestigiosul cotidian american intervine la câteva luni de la achiziţionarea, în toamnă, a publicaţiei Washington Post de către fondatorul Amazon, Jeff Bezos, pentru suma de 250 milioane de dolari.