Skype colaborează îndeaproape la supravegherea cetăţenilor chinezi
Un studiu exhaustiv realizat de şapte academicieni ai universităţilor din New Mexico, New York şi Toronto a dezvăluit colaborarea strânsă dintre Skype şi autorităţile chineze pentru a supraveghea convorbirile cetăţenilor prin mesageria instant, informează joi ziarul El Pais.
Iniţial, scopul investigaţiei, care a durat doi ani şi jumătate, se axa pe găsirea cuvintelor cheie cenzurate sau supravegheate atunci când erau activate. Pentru acesta au fost alese două companii de chat şi de mesagerie instant, TOM-Skype şi Sina UC. Cercetătorii au folosit inginerie feed-back pentru a accede la date. Au lansat momeala cu un cuvânt obscen, pentru a pătrunde în măruntaiele sistemului.
În perioada analizată au fost găsiţi 4.256 de termeni cenzuraţi. Analiştii au explicat că au ales aceste servicii pentru că cele două programe de mesagerie instant includ în software-ul utilizatorului cenzurarea termenilor, iar în cazul Skype, supravegherea. Dintre cei peste 4.000 de termeni care declanşează supravegherea, majoritatea au tentă politică mai ales cei referitori la Partidul Comunist şi la liderii săi, urmaţi de religie, deşi există şi termeni legaţi de tehnologie (adrese de Internet) sau de nume proprii, majoritatea de disidenţi.
Partea interesantă a studiului este cea legată de cuvintele cenzurate şi de dispariţia lor în funcţie de unele evenimente concrete. Pe lângă termeni evidenţi precum 'Tianamen' sau 'Tíbet', cenzura chineză se mişcă rapid şi în privinţa unor evenimente banale, precum un accident de trafic. Cenzura a fost activată şi după accidentul maşinii de lux Ferrari, zdrobită de un parapet. În interior se aflau trei pasageri, două femei şi un bărbat complet dezbrăcaţi, iar şoferul decedat era Ling Gu, fiul unui înalt demnitar al partidului. Imediat au fost cenzurate cuvintele 'Ferrari', 'Master Ling' sau 'Bejing Ferrari'.
În decembrie 2012, agenţia naţională de ştiri informa despre arestarea a 500 de indivizi aparţinând unei secte care anunţa sfârşitul lumii. Orice termen legat de ştire a fost supravegheat pe Skype până la sfârşitul anului. La 23 iulie 2011, 40 de persoane au murit în ciocnirea a două trenuri la Wenzhou. Autorităţile au fost criticate pentru acţiunile de salvare şi de prim ajutor, pentru care a fost tras la răspundere ministrul adjunct al transporturilor, Zhan Dejian. Termenii 'Zhang...tren', au fost puşi imediat sub urmărire, mai ales că politicianul urma să fie promovat în cele mai înalte instanţe ale partidului.
Recordul de termeni potenţial suspecţi a fost înregistrat după scandalul Bo Xilai şi implicarea soţiei sale în asasinarea unui om de afaceri britanic. În total, 62 de termeni au fost urmăriţi de autorităţi, precum 'bo' şi 'bo Xilai'. Totuşi, alte evenimente importante nu au implicat cenzurarea acestor site-uri, cum a fost cazul Congresului naţional al PC Chinez sau alegerile din Hong Kong. Autorii studiului au justificat situaţia prin faptul că mediile statale au avut suficiente instrucţiuni pentru a 'filtra' datele prin intermediul site-ului Sina Weibo.
Colaborarea între Skype şi TOM Online nu este recentă, datează din 2005. Cercetătorii amintesc că din 2011, Skype a devenit proprietate a Microsoft fapt ce nu a alterat 'convieţuirea' autorităţilor chineze cu comunicaţiile userilor chinezi. Ei amintesc de asemenea că Microsoft face parte din Global Network Initiative (GNI), a cărui misiune este de a proteja şi stimula libertatea de expresie şi dreptul la intimitate a sectorului tehnologiilor de vârf. Spre deosebire de Skype-Microsoft, Google a decis în 2010 să abandoneze China şi să se instaleze la Hong Kong pentru a nu se mai supune regulilor de cenzură ale ţării.