Numere ciudate la bursa din Shanghai marchează masacrul din Piaţa Tiananmen - China cenzurează internetul
focus
alte articole
Luni, în Hong Kong, zeci de mii de oameni au participat la o noapte de veghe la lumina lumânărilor, în memoria represiunii sângeroase a mişcării pro-democraţie din Piaţa Tiananmen, de pe 4 iunie 1989.
Într-o bizară coincidenţă, bursa din Shanghai a afişat un indice căzut la 64.89 (izbitor de asemănător cu data masacrului aşa cum este de obicei scrisă în China, cu luna înainte - din 06 04 1989), lucru care a împins autorităţile comuniste să cenzureze căutările pe internet referitoare la crime, conform rapoartelor AFP şi Reuters.
Demonstranţii din Hong Kong s-au adunat într-un parc din centrul oraşului, ţinând lumânări aprinse în jurul unui memorial 4 iunie şi a unei replici a statuii Zeiţei Democraţiei, care a fost ridicată în Piaţa Tiananmen înainte ca tancurile şi armata să reprime protestele.
"Trăiască democraţia. Nu uitaţi niciodată data de 4 iunie", au strigat membrii unei mulţimi estimate la 180.000 de persoane de organizatorii evenimentului.
China nu a publicat niciodată un număr al victimelor, dar estimările grupurilor pentru drepturile omului şi ale martorilor variază de la câteva sute la câteva mii. Aniversarea nu a fost niciodată marcată public în China continentală.
În schimb, cenzorii din China au blocat accesul la cuvinte de căutare gen "bursa de valori din Shanghai" pe microblogurile populare, după ce indicele a căzut 64.89 puncte bizare, potrivindu-se cu data represiunii. (4-06-89)
În plus, Shanghai Composite Index a fost deschis la 2346.98 de puncte, la a 23 aniversare a măcelului. Numerele 46.98 reprezintă inversul datei de 4 iunie 1989.
În plus, Shanghai Composite Index a fost deschis la 2346.98 de puncte, la a 23 aniversare a măcelului. Numerele 46.98 reprezintă inversul datei de 4 iunie 1989.
Oficialii bursei din Shanghai au declarat că investighează incidentul.
Pentru Partidul Comunist din China, toate discuţiile despre demonstraţiile din 1989, care au început în Piaţa Tiananmen şi s-au răspândit în alte oraşe, rămân complet tabu, cu atât mai mult în acest an când guvernul se pregăteşte pentru o predare dificilă a conducerii.
Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul american de Stat, Mark Toner, a cerut duminică guvernului chinez "să ofere o relatare publică completă a numărului celor ucişi, reţinuţi sau daţi dispăruţi".
Guvernul se confruntă cu cel mai mare scandal politic de la represiunea din 1989 - criza care a urmat încercării de dezertare a şefului de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, pe 6 februarie, la Consulatul SUA din Chengdu, şi demiterea liderului de partid din Chongqing, Bo Xilai.